REUTERS

Екологічні проблеми в Україні на місцевих виборах, на думку експертів, підніматимуться для "просування" окремих кандидатів у мери або для конкретних політичних сил.

Про це йдеться у статті 24 каналу

"Тему екології на місцевих виборах-2020 підніматимуть разом з іншими обіцянками. Особливо там, де ці проблеми дуже актуальні. Зокрема, через високий рівень забруднення повітря або води. В першу чергу, це стосується великих міст. А для менших населених пунктів такою гострою темою можуть стати сміттєзвалища. Піднімає такі теми, найчастіше, опозиція. А місцева влада на екологію може впливати опосередковано. Як правило, мери великих міст – особливо там, де є містоутворюючі підприємства – пов'язані з бізнесом. Тому боротися з власниками, які їх просунули на керівні посади, міські голови не стануть", - заявив у коментарі виданню Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента".

Відео дня

Читайте такожУкраїна ризикує отримати серйозне погіршення проблем з екологією - ЗМІ

Як йдеться у матеріалі, критичних екологічних проблем в Україні, з якими зобов’язані боротися політики й чиновники, дуже багато. Експерти Всесвітнього фонду дикої природи (World Wide Fund forNature – WWF) наполягають, що Україні терміново необхідна національна стратегія збереження біорізноманіття та середовища існування видів. Інший аспект проблеми – незаконна торгівля рідкісними видами тварин. Нині це один з найприбутковіших бізнесів у світі, наголошують у WWF. Щодо фінансового обігу, він складає близько 20 мільярдів доларів і "конкурує" за рівнем заробітків з торгівлею наркотиками, зброєю та людьми.

"Насправді ситуація із забрудненням водойм кричуща, – каже керівник практики "Вода" WWF Ольга Денищик. – До того ж в українців зовсім не розвинена культура екологічної поведінки. Ще не закріпилося, наприклад, розуміння, що пластикові пляшки не можна кидати у воду. Один простий приклад. Угорці щорічно ловлять у річці Тиса велику кількість пластикових пляшок, які припливли з України. За європейським законодавством вони не можуть їх пропустити далі в Дунай. І за це щороку Україна отримує величезний чек від Угорщини. Це ганьба!"

Також наголошується, що зовсім неконтрольованою стала ситуація з підземними водами, рівень яких катастрофічно знижується.

"Зараз необхідно створити нову лісову політику. Бо в Україні немає документа, який дає відповіді на питання – як ми бачимо наші ліси? Які цілі є головними? Існує "командна" система, яка залишилася нам у спадок з радянських часів, вона зарегульована купою нормативів та не відповідає сучасним реаліям",  – каже зоолог, керівник практики "Ліси" WWF Андрій Плига.