Уровень опасных веществ во впадинах выше, чем в дельтах рек, откуда они вымываются

Про це повідомлялося в доповіді, що прозвучала на конференції в Шанхаї, передає Lenta.ru.

Алан Джеймісон і його колеги вперше виміряли концентрацію органічних забруднювачів в організмі бокоплавів, що мешкають на глибині семи-десяти тисяч метрів, від Маріанської западини на заході Тихого океану до жолоба Кермадек біля узбережжя Нової Зеландії. Раніше вчені проводили подібні дослідження на глибині до двох тисяч метрів.

Ракоподібних спіймали під час двох океанологічних експедицій у 2014 році: їх зібрали автоматичні підводні апарати. У мешканців обох западин знайшли поліхлоровані біфеніли (PCB, з цих речовин виготовляють пластмаси) і полібромовані дифениловые ефіри (PBDE, інгібітори горіння). Обидва типи речовин належать до стійких органічних забруднювачів - канцерогенів, що повільно розпадаються, і були заборонені в більшості країн світу починаючи з 1970-х років.

Відео дня

Читайте такожЕкологи опублікували відео Великого Бар'єрного рифу, яке зняла черепаха

В Маріанській западині концентрація PCB виявилася навіть вищою, ніж у дельтах двох забруднених річок Китаю - Чжуцзян і Ляо. В жолобі Кермадек вміст PBDE в організмі бокоплавів досяг небезпечного рівня.

"Якщо кидати в море сміття, рано чи пізно воно потоне. Коли забруднювачі потрапляють в глибоководні жолоби, їм нікуди більше подітися, і вони накопичуються. Ось чому там рівень небезпечних речовин вище, ніж у дельтах річок, звідки вони постійно вимиваються", - заявив Джеймісон.

Вчені підозрюють, що високий рівень PCB в Маріанській западині пояснюється її близькістю до китайських промислових районів, де виготовляється пластмаса, а також до американської військової бази на острові Гуам.