REUTERS

Знебарвлення Великого Бар'єрного рифу біля берегів Австралії прийняв безпрецедентні масштаби. Як свідчать дані аерофототопографічної зйомки, знебарвленню піддалося вже дві третини рифу, пише Російська служба Бі-Бі-Сі.

Знебарвлення - процес втрати коралами симбіотичних водоростей зооксантелл, фарбуючих риф в яскраві кольори - зачепило вже 1500 км рифу, кажуть вчені.

Читайте такожВчені розповіли, як можна уберегти найбільший кораловий риф планети від знищення

Відео дня

Зооксантелли - окремі організми, що живуть у симбіозі з коралами. Коли корал піддається стресу або потенційно небезпечного впливу, зооксантелли його покидають. Саме це і відбувається з Великим Бар'єрним рифом вже кілька років поспіль, впевнені вчені.

За останні місяці найбільше постраждала середина рифу, тоді як минулого року процес знебарвлення активно проходив в північній частині Великого Бар'єрного рифу.

Рік тому вчені попереджали, що для відновлення покриває корали шару водоростей потрібно як мінімум 10 років. Зараз вчені побоюються, що шансів на відновлення коралів рифу залишилося дуже мало. Також, з точки зору вчених, процес знебарвлення загрожує вже самому існуванню рифу.

Як пояснюють вчені, втрата кольору відбувається через підвищення температури навколишньої води. Вона нагрівається через людську активність, так як світовий океан поглинає 93% енергії, яку виробляє людина.

Читайте такожЕкологи опублікували відео Великого Бар'єрного рифу, зняте черепахою

За словами професора Террі Хьюза з Університету Джеймса Кука, світове співтовариство має терміново вжити заходів для боротьби зі зміною клімату.

Австралійські вчені вивчили стан майже 800 коралових рифів і прийшли до висновку, що тільки південна частина Великого Бар'єрного рифу залишилася неушкодженою.

Великий Бар'єрний риф, що простягнувся вздовж північно-східного узбережжя Австралії на 2500 км, є найбільшим у світі кораловим рифом, гряда налічує понад 2900 окремих коралових рифів і близько 900 островів у Кораловому морі.