Фонд запрацює з 1 січня 2018 року / фото qz.com

Україна в 2018 році запустить Фонд поводження з радіоактивними відходами, розмір якого становитиме близько 750 млн грн, які буде спрямовано на будівництво сховища для високорадіоактивних продуктів переробки ядерного палива з українських АЕС, а також на потреби підприємств, які відповідають за прийом, зберігання та переробку інших радіоактивних відходів.

Про це кореспонденту УНІАН після сьогоднішнього засідання уряду повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«Цей фонд запрацює з 1 січня 2018 року. Він формується з внесків підприємств, які створюють радіоактивні відходи. Основним платником є «Енергоатом» (компанія-оператор атомних електростанцій - УНІАН). У тарифі на відпуск електроенергії цієї компанії є дві складові: одна - на поводження з радіоактивними відходами та друга - на зняття з експлуатації атомних електростанцій», - сказав міністр, додавши, що в 2018 році орієнтовний розмір фонду становитиме 750 млн грн.

Відео дня

«У 2018 році це орієнтовно 750 млн грн. Це значення залежить від тієї кількості електроенергії, яку виробляє «Енергоатом». Внесок до цього фонду закладено в кожному кіловаті. Фактично, витрати на поводження з радіоактивними відходами сплачуємо ми як споживачі електроенергії, яку було вироблено з ядерного палива», - зазначив міністр.

Читайте такожУкраїна побудує сховище для продуктів переробки українського ядерного палива, що повертаються з РФ

За словами Семерака, кошти зазначеного фонду наступного року буде спрямовано на будівництво спеціального сховища, яке буде необхідне для прийому й зберігання високорадіоактивних відходів - продуктів переробки ядерного палива українських АЕС, які в майбутньому повертатимуться до нашої країни з Росії. Фонд також профінансує оновлення інфраструктури держпідприємства «Радон», яке приймає та зберігає радіоактивні відходи на спецкомбінатах, а також добудову комплексу «Вектор», на якому ці відходи переробляються та зберігаються тривалий час.

Як повідомляв УНІАН, у середині липня, з ініціативи Мінекології, Верховна Рада ухвалила пакет законів, які дозволили відновити цільове фінансування та використання державного Фонду поводження з радіоактивними відходами. Цей фонд призначено для фінансування всієї інфраструктури й державних проектів, пов'язаних із переробкою та захороненням таких відходів.

На сьогоднішній день Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» відправляє на переробку до Росії відпрацьоване ядерне паливо з трьох станцій - Рівненської, Хмельницької та Южно-Української. Це паливо переробляється в РФ, після чого продукти його переробки мають повернутися на територію України. Щорічно «Енергоатом» витрачає на послуги переробки відпрацьованого палива близько 200 млн дол.

За даними Держагентства з управління зоною відчуження, на сьогодні створення нового сховища для продуктів переробки ядерного палива перебуває на етапі розробки робочої та конструкторської документації. Вартість його будівництва оцінюється в 389 млн грн. Термін його експлуатації становитиме 100 років.

Довідка УНІАН. Радіоактивні відходи - це відходи, які не мають господарської цінності, містять радіоактивні ізотопи хімічних елементів і є джерелом радіоактивного випромінювання. Вони утворюються в результаті роботи атомної енергетики, військових програм, а також після завершення експлуатації іншого обладнання, яке містить джерела іонізуючого випромінювання.