У статті йдеться, що екологи неодноразово намагалися привернути увагу влади до проблеми червоного шламу / фото news.obozrevatel.com

Боротьба із забрудненням Причорномор'я відходами виробництва Миколаївського глиноземного заводу - червоним шламом - триває ще з 2011 року.

Про це йдеться у статті, опублікованій виданням "Обозреватель".

У статті наводиться інформація про те, що забруднення Причорноморської зони було зафіксовано кілька разів упродовж останніх десяти років.

Відео дня

Так, 28 лютого 2011 року, понад десять років тому, ЗМІ повідомили новину про те, що червоний пил зі шламосховища глиноземного заводу рознесло вітром територією села Лимани. Наводяться аналогічні повідомлення за 2012, 2013, 2019 і 2021 роки.

фото news.obozrevatel.com

Крім того, в публікації повідомляється про результати експертизи Дослідницько-випробувального токсикологічного центру наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Медведя при МОЗ, згідно з якою у зразку червоного шламу виявлено низку важких металів, які можуть призвести до порушень обміну макро- і мікроелементів – кадмій, миш'як, ртуть, свинець тощо.

Серед виявлених у червоному шламі хімічних елементів - алюміній, бор, ванадій, манган, магній, сірка, силіцій стибіум, станум, стронцій кальцій, хром і ферум. Тобто значна частина таблиці Менделєєва, що може становити серйозну небезпеку для здоров'я людини та навколишнього середовища.

фото news.obozrevatel.com

У статті йдеться, що екологи неодноразово намагалися привернути увагу влади до проблеми червоного шламу, але та стала на бік власників підприємства. 

Так, Міністерство юстиції за особистої участі міністра Дениса Малюськи оперативно відреагувало на скаргу МГЗ і ухвалило рішення з покарання експертів, які визначили розмір моральної шкоди для постраждалих від червоного шламу. Тим часом у Миколаєві, йдеться в матеріалі, власне до постраждалих "навідується" поліція, вимагаючи відмовитися від участі в позові проти МГЗ.

Раніше Заводський районний суд Миколаєва задовольнив позов громадської організації "Стоп Шлам" про стягнення з Миколаївського глиноземного заводу 9,2 млрд гривень моральної компенсації для жителів міста, які постраждали від червоного шламу.