Закон встановлює європейські стандарти з охорони навколишнього середовища / Фото УНІАН

За ухвалення Закону «Про оцінку впливу на навколишнє середовище» проголосували 259 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Секретар Комітету Верховної Ради з екологічної політики та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Остап Єднак повідомив, доповідаючи законопроект №2009а-д, що цей документ Україна зобов'язана прийняти, оскільки вона приєдналася до європейських директив у сфері охорони навколишнього середовища.

Читайте такожЧерез забруднення повітря відбуваються сотні аварій на дорозі - вчені

Відео дня

«Законопроектом передбачається проведення процедури оцінки впливу на навколишнє середовище. У той же час, ми скасовуємо екологічну експертизу і повністю вилучаємо її з нашого законодавства», - сказав Єднак.

Також законом передбачається ведення єдиного реєстру з оцінкою впливу на навколишнє середовище промислових об'єктів, який перебуватиме у вільному доступі для громадськості.

Згідно з пояснювальною запискою, документ передбачає необхідність надавати екологічну оцінку впливу на навколишнє середовище нових промислових об'єктів, щоб отримати дозвіл на їх спорудження.

Цей законопроект з весни поточного року двічі розглядався в парламенті і обидва рази був направлений на повторне друге читання.

Як повідомляв УНІАН, раніше Остап Єднак зазначав, що великий бізнес за допомогою парламентського лобі протидіє ухваленню Закону «Про оцінку впливу на навколишнє середовище».

За словами депутата, документ встановлює нові прозорі правила ведення бізнесу і європейські стандарти з охорони навколишнього середовища. Сьогодні непоодинокі випадки, коли інвестори будують екологічно небезпечні об'єкти, а потім узаконюють їх, використовуючи лазівки в законодавстві.

Депутат повідомив, що перелік видів діяльності, за якими потрібна відповідна оцінка, чітко прописується в законопроекті. При цьому з-під його дії виведений малий бізнес. Наприклад, для теплових електростанцій необхідність робити оцінку виникає лише при потужності 50 МВт і вище, а для підприємств з виробництва целюлози встановлено нижню межу 200 тонн вироблення на добу.