Каховське водосховище / фото Maxar Technologies

Судячи із супутникових знімків, Росія осушує Каховське водосховище, ставлячи під загрозу сільськогосподарське виробництво і безпеку на найбільшій в Європі атомній електростанції.

Як повідомляє NPR, з початку листопада 2022 року вода хлинула з Каховського водосховища на півдні України через шлюзові затвори гідроелектростанції, контрольованої російськими окупантами. Супутникові знімки показують, що рівень води у водосховищі впав до найнижчої позначки за три десятиліття.

Рівень води у 2022 році / фото PLANET
Рівень води в 2023 році / фото PLANET

На карту поставлена питна вода для сотень тисяч жителів, зрошення майже півмільйона акрів сільгоспугідь і система охолодження Запорізької АЕС. Наприкінці минулого тижня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що йому відомо про потенційний ризик, пов'язаний з падінням рівня води у водосховищі.

Відео дня

"Навіть попри те, що зниження рівня води не несе безпосередньої загрози для ядерної та фізичної безпеки, воно може стати джерелом занепокоєння, якщо йому буде дозволено продовжуватися", – заявив гендиректор Рафаель Гроссі.

Метеоролог Девід Хелмс заявив, що Росія, мабуть, витратила кілька місяців на використання Каховського водосховища для поповнення мережі водосховищ в Криму, заповнивши всі 23 резервуари.

Довідка УНІАН. Каховська ГЕС розташована за 5 км від захопленого росіянами міста Нова Каховка Херсонської області. 

Ця ГЕС - нижня й остання за рахунком (шоста) ступінь у каскаді Дніпровських гідроелектростанцій. Гідроелектростанція біля Нової Каховки забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для того, щоб в південній частині України були електрика і вода.

Вас також можуть зацікавити новини: