Зруйнований наметовий табір на Евересті / REUTERS

Влада Непалу закликала альпіністів, що підіймаються на гору Еверест, допомогти прибрати сміття в наметовому таборі, який закинули два роки тому після сходження лавини. Вона забрала життя 18 людей. Про це пише Reuters.

Читайте такожУперше Еверест підкорила українка (фото)

У базовому таборі на Евересті з'являться десять мішків, здатних витримати вагу до 80 кілограм, щоб туристи могли збирати в них сміття, що залишилось після землетрусу, сказав чиновник Департаменту туризму Дурга Дутта Дхакал.

Відео дня

"Таким чином ми сподіваємося прибрати сміття без додаткових витрат, задіюючи вертольоти, які будуть повертатися порожніми, скинувши альпіністські мотузки над табором", - пояснив він.

Влада задіює вертольоти в туристичний сезон, який зазвичай триває з березня по травень.

Шерпам (місцевій народності - ред.) будуть платити за збір сміття, сказав досвідчений новозеландський альпініст Рассел Брайс, який очолює компанію Himalayan Experience.

"Ми будемо платити по $2 за кілограм сміття, який шерпи спустять вниз",- сказав Брайс.

За весь час людям вдалося прибрати з Евересту понад 16 тонн сміття, але точних даних про те, скільки його ще залишається на горі, немає.

Туризм і альпінізм - головні статті доходу в Непалі, складаютьі 4 відсотки від загального обсягу ВВП. Зараз гірський туризм в Непалі відновлюється після серії землетрусів 2015 року, жертвами яких стали 9.000 людей.