Мартин скельний поширений у Середземноморському регіоні / фото Сергія Домашевського

У Чорнобильському заповіднику було зафіксовано новий вид птаха – мартин скельний (Larus michahellis).

Як повідомляється на сторінці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, птах був помічений трансмітером в Польщі навесні 2021 року. Мартин пролетів над Заповідником 6.05.2023 р. по лівому березі річки Прип’ять на північний захід.

Загалом ареал виду охоплює узбережжя Середземного моря до Адріатики, а далі - на південь до Тунісу, Пелагських островів і Мальти, Егейське море, Крит і Кіпр. Окремі гніздування зустрічаються у центральній Європі та Великій Британії.

Відео дня

"Завдяки використанню супутникових передавачів, на заповідній території були отримані дані по чотирьох нових видах пернатих – орел-могильник (Угорщина), мартин делаверський (Польща), орел яструбиний (Франція), і ось відтепер – мартин скельний", - сказано у повідомленні.

Таким чином, в Заповіднику зареєстровано 226 вид птахів.

Птахи в Україні - деталі

До Національного природного парку "Тузлівські лимани" (Одеська область) прилетіли рідкісні птахи – червонокнижні сиворакші.

На Одещині надовго затримались рідкісні рожеві птахи – фламінго. Як повідомляє адміністрація національного природного парку "Тузлівські лимани", цьогоріч фламінго сподобали територію заповіднику на Одещині, як ніколи.