Папуги кеа в дикій природі живуть тільки в Новій Зеландії / фото ua.depositphotos.com

Вчені з Нова Зеландія встановили, що єдині в світі альпійські папуги пішли в гори для того, щоб жити подалі від людей.

Як пише Tjournal з посиланням на The Guardian, вчені порівняли ДНК рідкісних новозеландських папуг кеа і лісових папуг, вивчили архівні документи і з'ясували, що кеа колись жили і в інших частинах країни і в цілому за своєю природою вони можуть жити, де завгодно, але замість цього папуги пішли в гори. Дослідники вважають, що так вони намагалися уникати людей.

"Фізіологічно ніщо не заважає їм жити на більш низьких висотах. Що відрізняє альпійське середовище проживання від більш низьких висот і відкритих місцевостей? Як правило, сильний антропогенний вплив, сільське господарство тощо", - зазначив професор Університету Отаго Майкл Кнапп.

Вчені також проаналізували архівні документи, щоб знайти в них підтвердження своєї гіпотези. Судячи зі змісту старих газет, раніше кеа постійно контактували з людьми: рилися в сумках, крали дрібні речі та навіть нападали на овець. Це настільки злило фермерів, що в 1830-х роках уряд оголосив нагороду за вилов птахів. Аналіз квитанцій про державні виплати показав, що близько ста тисяч кеа вбили за винагороду.

Читайте такожУ Нідерландах пограбували магазин: поліція затримала папугу (фото)

Зараз новозеландські гірські папуги кеа знаходяться під загрозою зникнення - в країні залишилося від трьох до семи тисяч особин. На це вплинули вилов людьми і скорочення середовища проживання через кліматичну кризу. Проте дослідники вважають, що здатність до адаптації допоможе кеа вижити: якщо альпійські льодовики зникнуть через глобальне потепління, папуги повернуться в ліси.

Варто відзначити, що кеа по натурі надзвичайно розумні та допитливі птахи, а тому зараз, перебуваючи під охороною держави, вони знову дозволяють собі спускатися з гір до людей. Більш того, ніби відчуваючи свою безкарність, птахи нерідко пошкоджують машини туристів, роблять дрібні капощі, а також крадуть дрібні предмети та їжу.

Інші новини зі світу папуг