Ілюстрація REUTERS

Яблука в Україні за травень зросли в ціні на 13,9% через скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, а також зростання торгової активності в даному сегменті.

Читайте такожВ Україні прискорилося зростання цін: найбільше подорожчали овочі

Про це повідомили аналітики компанії Pro-Consulting, посилаючись на дані Державної служби статистики України.

Відео дня

«Враховуючи рекордний урожай 2018 року, ціни на яблука повинні були впасти мінімум на 30%. Але яблука, навпаки, подорожчали», - сказано в повідомленні.

У повідомленні також уточнюється, що на гуртових ринках України вартість яблук становить в середньому 7-8 грн за кілограм, тижнем раніше їхня середня ціна не перевищувала 6 грн.

На думку експертів, зростання цін пояснюється кількома факторами. Насамперед цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торговельна активність у зазначеному сегменті помітно зросла, що також позначається на зростанні ціни.

У повідомленні також зазначається, що високий урожай 2018 року негативно вплинув на імпорт яблук в Україну, показник якого впав практично на 100%.

Як повідомляв УНІАН, урожай яблук в Україні в 2018 році збільшився на 35% - до рекордних 1,5 млн тонн.

Станом на лютий 2019 року запаси яблук в Україні становили рекордні 280 тис. тонн завдяки рекордному врожаю, а також низьким темпам продажу цієї продукції на внутрішньому ринку.