АМКУ відкрив справу проти агрохолдингу МХП / фото УНІАН

Антимонопольний комітет України відкрив ще одну справу проти агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» (МХП) Юрія Косюка через необґрунтованого підвищення цін на курятину в липні-серпні 2017 року.

Читайте такожУкраїна збільшила експорт м яса за рахунок поставок птиці

Про це повідомила прес-служба АМКУ з посиланням на звіт про результати дослідження ринку курятини в Україні в 2016-2018 роках.

Відео дня

"Комітетом не виявлені обґрунтовані причини для підвищення цін на курятину виробництва групи МХП в липні-серпні 2017 року. Тому проти групи відкрито ще одну справу за ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку", - йдеться в повідомленні.

Також Антимонопольний комітет вивчив вплив на ринок дотацій, виплачених у 2017 році виробникам курятини.

"Оцінка показала, що надана державна підтримка не призвела до істотної зміни ринкових часток основних учасників. Більш того, частка групи МХП на ринку (в тоннах) протягом 2016-2018 років зменшувалась, що пояснюється експортно-орієнтованою політикою виробника. Водночас, у грошовому вираженні обсяг продажів групи МХП на внутрішньому ринку збільшується за рахунок збільшення цін на м'ясо", - наголошується в повідомленні.

За підсумками 2019 року АМКУ прогнозує збільшення частки МХП на ринку курятини до 47%.

В цілому Антимонопольний комітет оцінює ринок первинної реалізації курятини в Україні як висококонцентрований, а МХП - як найпотужнішого учасника з ознаками монополіста з частками 55% в 2016 році, 46% у 2017 році, 45% в 2018 році.

Як повідомляв УНІАН, у червні 2019 року Антимонопольний комітет України почав розслідування дій найбільшого виробника курятини в Україні - агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» за ознаками зловживання монопольним становищем.

Дослідження АМКУ виявило, що «Миронівський хлібопродукт» практикує обмежувальну торгову політику щодо дистриб'юторів, субдистрибьюторов і партнерів, що може призвести до порушення структури ринку курятини, істотного обмеження прав інших учасників, а також до нав'язування власних правил поведінки.

Довідка УНІАН. Компанія «Миронівський хлібопродукт» – найбільший виробник м'яса птиці в Україні. Крім птахівництва і суміжних виробництв, холдинг займається вирощуванням кукурудзи, соняшнику, пшениці, ріпаку, фруктів, а також виробництвом яловичини, ковбасних виробів. Земельний банк компанії становить близько 370 тис. гектарів.