В Україні планується запуск ринку землі / фото УНІАН

Майже 60% українців виступають проти продажу земель сільськогосподарського призначення.

Читайте такожДепутати пропонують перевести купівлю-продаж землі в безготівковий розрахунок

Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології "Оцінка діяльності органів влади та реакція на актуальні події", оприлюднені на сайті КМІС.

Відео дня

Зазначається, що ухвалення Верховною Радою законопроекту про ринок землі в першому читанні підтримали 29% опитаних, не підтримали вдвічі більше респондентів - 64%.

"Якби всеукраїнський референдум про продаж землі сільськогосподарського призначення проходив найближчої неділі, 22% українців проголосували б на референдумі "за" ринок землі, 59% - "проти", ще 14% не брали б участі в голосуванні", - зазначили автори дослідження.

Крім того, зауважується, що у випадку, якщо іноземці зможуть купувати землю в Україні до проведення відповідного референдуму, про який говорив президент України Володимир Зеленський, то на думку 43% відповідальність за це буде на Верховній Раді; на думку 17% - на Кабінеті міністрів; на думку 51% - на Зеленському; на думку 10% - на Конституційному суді; на думку 14% - на партії "Слуга народу"; на думку 14% - на правоохоронних органах (Генеральна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ); на думку 10% - на Верховному суді.

З 22 по 25 листопада КМІС провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення України (віком від 18 років). До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування проведено 1500 інтерв'ю, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 3%.

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада Верховна Рада схвалила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", який запроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року. Згідно з документом, іноземці зможуть купувати сільгоспземлі з 1 січня 2024 року.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що громадяни інших держав та іноземні компанії отримають право купувати українську землю, тільки якщо на це дасть згоду український народ на референдумі.

25 листопада Зеленський у відеозверненні запевнив, що перед другим читанням до законопроекту про ринок землі внесуть зміни про можливість придбання української землі іноземцями тільки після референдуму.