Стефанчук нагадав, що 18 років у українців немає права розпорядження землею / фото УНІАН

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що запуск ринку землі навчить українців бути відповідальними за власність, громаду і країну.

Про це Стефанчук повідомив в ефірі програми Свобода слова Савіка Шустера, передає НВ.

"Кожен з нас повинен вчитися бути власником… Наше завдання - зробити все, щоб кожен українець відчув себе відповідальним за свою власність, громаду, країну. Відповідальності навчаються і вона починається з елементарного рівня - відчути себе власником на землі", - сказав перший віцеспікер ВР.

Відео дня

Він нагадав, що право власності включає три повноваження - володіння, користування і розпорядження.

"18 років у нас немає права розпорядження землею, бо було введено мораторій… Тому ми сьогодні хочемо відновити історичну справедливість і можемо зробити разом те, що було зроблено у 1861 році, - скасувати кріпацтво на землю", - наголосив Стефанчук.

Читайте такожУ Раді підписали меморандум щодо роботи над законопроектом про ринок землі - Разумков

За його словами, пункт про відкриття ринку землі є у програмі чинного президента - тож виборці, які проголосували за Володимира Зеленського, підтримали це питання.

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" (№2178-10), рекомендований профільним комітетом, який впроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

Наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, який діє з 2001 року в Україні, до 2020 року.

Згідно з прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щороку приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.