Аграрний комітет рекомендував парламенту ухвалити законопроект про ринок землі / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроект про ринок землі з поправками у другому читанні.

Про це голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський повідомив під час спілкування з журналістами, яке транслювалося на телеканалі "Наш".

Сольський сказав, що сьогодні парламенту було рекомендовано розглянути тільки один законопроект у другому читанні.

Відео дня

Читайте такожЗаконопроект про ринок землі може розглядатися в Раді три місяці - Арахамія

Він уточнив, що цей законопроект містить небагато статей, і до кожної з них є поправки. За його словами, більшість поправок на 90% ідентичні.

"Всього планується сім законопроектів, тих, що я бачив. Чотири вже прийняті у першому читанні. Один з них тільки пройшов комітет і рекомендований до другого читання. Там були тисячі поправок, навколо яких було багато дискусій останнім часом. До всіх наступних (законопроектів) також дуже багато поправок. Секретаріат зараз працює над узагальненням, там десь сотні, десь тисячі (поправок)", - заявив Сольський.

Він сказав, що у рекомендованому до розгляду законопроекті визначено тільки базові речі, а у подальшому комітет розглядатиме ще додаткові законопроекти.

Сольський уточнив, що "були визначені основні правки до статті 119, які в першу чергу комітет рекомендує Верховній Раді поставити на голоcування".

Зокрема, він зауважив, що питання допуску іноземців до купівлі землі як засновників юридичних осіб може вирішуватися тільки на всеукраїнському референдумі.

Також комітет рекомендує парламенту встановити обмеження на максимальну площу землі, яка може продаватися в одні руки, - не більш як 10 тис. га.

Крім того, законопроектом пропонується передбачити, що мінімальна ціна на землю не може бути меншою, ніж її нормативно-грошова оцінка.

Також голова комітету наголосив, що купувати землю зможуть тільки громадяни України, громади та українські юридичні особи, засновані виключно українцями.

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10), рекомендований профільним комітетом, який впроваджує ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

До цього проекту закону було подано понад 4 тис. поправок.

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що громадяни інших держав й іноземні компанії отримають право купувати українську землю, лише якщо на це дасть згоду український народ на референдумі.

Згідно з прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щороку приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.