Міністерство фінансів України пропонує главі держави накласти вето на скандальний закон №1049 / фото УНІАН

Скасування закону №1049 підтримали також керівник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев та ще 30 депутатів фракції «Слуга народу»

Міністерство фінансів України пропонує главі держави накласти вето на скандальний закон №1049, більш відомий як "маржа Холодова".

Відео дня

Про це йдеться в офіційному листі за підписом голови Департаменту податкової політики та нагляду за фіскальними органами Міністерства фінансів України Лариси Максименко у відповідь на запит однієї із бізнес-асоціацій України.

"Повідомляємо, що Міністерство фінансів дійшло висновку щодо доцільності запропонувати президентові України застосувати до зазначеного закону право вето та повернути його до Верховної Ради України з пропозицією виключити з тексту пункт 2 розділу ІІ "Прикінцевих і перехідних положень" (норми, щодо регулювання ціноутворення під час реалізації тютюнових виробів)" - сказано в листі-відповіді Міністерства фінансів.

Як зазначають у податковому департаменті Мінфіну, "згідно із процедурою, яка регулює порядок вивчення та візування прийнятих Верховною Радою України законів, відповідні пропозиції були надіслані на адресу Кабінету Міністрів України".

Негативна позиція Міністерства фінансів по даному закону є цілком обґрунтованою. За оцінками експертів, лише за жовтень-листопад 2019 р. держбюджет України втратив через даний закон понад 2,5 млрд грн.

Прийнятий у жовтні 2019 р. закон №1049 призвів до повномасштабної кризи на тютюновому ринку. Чотири тютюнові компанії, які входять до десятки найбільших платників податків України, були змушені різко скоротити виробництво і відкликати вже замовлені акцизні марки на сотні мільйонів гривень. А компанія British American Tobacco навіть зупинила свою фабрику в Прилуках.

Читайте такожЄвропейська Бізнес Асоціація закликала президента ветувати "маржу Холодова"

Позицію Мінфіну поділяють і основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України. Так, минулого тижня виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев’янко на зустрічі з президентом України також закликала Президента Володимира Зеленського застосувати вето проти закону №1049.

"Ми були неприємно вражені тим, що важливі для цілої галузі регуляторні зміни ухвалюються без попереднього обговорення з представниками галузі та «маскуються» шляхом включення їх до законопроектів з абсолютно інших питань", – заявили в Європейській Бізнес Асоціації.

Дійсно, поправку про встановлення фіксованої маржі на оптовий і роздрібний продаж сигарет внесли кілька депутатів-членів Комітету з фінансів, податкової і митної політики до законопроекту на абсолютно іншу тему за день до прийняття законопроекту в другому читанні та в цілому.

Як пізніше з’ясували журналісти, поправку було прийнято в інтересах заступника голови згаданого парламентського комітету Андрія Холодова, який опосередковано контролює велику мережу роздрібного продажу сигарет.

У грудні 2019 року Національне антикорупційне бюро України відкрило провадження щодо Андрія Холодова за підозрою у перевищенні владних повноважень.

Пізніше скасування закону №1049 підтримали керівник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової і митної політики Данило Гетманцев та ще 30 депутатів фракції «Слуга народу».