В ЄБА попередили про можливі ризики / фото drone.ua

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) звернулася із відкритим листом до Президента України та голови Верховної Ради України із проханням не підписувати законопроект №1049.

В Асоціації запропонували повернути законопроект на доопрацювання з метою виключення з його тексту положення щодо розподілу торговельної націнки на тютюнові вироби – як таке, що було внесено із явним порушення Регламенту Верховної Ради України.

Відео дня

Нагадаємо, 3 жовтня 2019 р. окремими депутатами-членами Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики у законопроект №1049 щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів було внесено поправку №8, яка абсолютно не пов’язана із темою законопроекту і пропонує встановити фіксовану маржу для оптової та роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Вже наступного дня – 4 жовтня – законопроект було прийнято в другому читанні та в цілому.

«Наслідком запровадження цих змін буде зростання середньої ціни сигарет на 18% (в середньому на 7 гривень на пачку) додатково до підвищення ціни, обумовленої збільшенням акцизного податку на 20% з січня 2020 року (в середньому 6 гривень на пачку), як це передбачено Податковим кодексом України. Здорожчання сигарет на 13 гривень може призвести до додаткового зростання обсягу нелегальної торгівлі», – прогнозують в Європейській Бізнес Асоціації.

В Асоціації заявили, що «були неприємно вражені проявом такої практики, коли важливі для цілої галузі регуляторні зміни ухвалюються нашвидкуруч без попереднього детального обговорення з представниками галузі та «маскуються» шляхом включення їх до законопроектів з абсолютно інших питань».

«Сподіваємося, що порушення Регламенту не будуть в майбутньому допускатися у Верховній Раді. Адже якщо ми живемо в цивілізованій європейській країні, правила та закони мають бути однаковими абсолютно для всіх», – заявили в Європейській Бізнес Асоціації.

Як раніше повідомляли ЗМІ, реальним автором і ініціатором даної поправки є заступник голови Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов, який контролює велику мережу роздрібного продажу тютюнових виробів «Т-Кіоск».

Додатковий сумарний «прибуток» подібних структур за рахунок даної поправки та переплати споживачів оцінюється у 15 мільярдів гривень на рік.

23 жовтня відбулась зустріч прем’єр-міністра України Олексія Гончарука із представниками тютюнової індустрії, під час якої прем’єр-міністр виступив проти поправки №8 до законопроекту №1049 щодо встановлення розподілу торговельної націнки на сигарети.

«Ми зустрілися з тютюновими компаніями, розставили крапки над «і» та вже знайшли деяке рішення, яке, як ми сподіваємося, буде реалізовано», – заявив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Але станом на 4 листопада скандальна поправка до законопроекту №1049 так і не скасована.