Ілюстрація REUTERS

Тепла зима і високі температури повітря на початку весни дозволили фермерам у південних регіонах України розпочати висадку картоплі у відкритий ґрунт раніше стандартних термінів, завдяки чому рання картопля може дозріти вже у квітні.

Читайте такожУкраїна оновила рекорд з експорту м'яса птиці

Про це повідомила прес-служба аналітичної платформи EastFruit.

Відео дня

"Якщо висока температура повітря збережеться, то ранні сорти картоплі можуть дозріти у відкритому ґрунті у 2020 році значно раніше звичайних багаторічних строків. Фермери очікують, що зможуть почати прибирання та реалізацію картоплі в середньому на 15-20 днів раніше. Тобто, можливо, вже в кінці квітня на ринку з'явиться рання картопля українського виробництва", - йдеться в повідомленні.

Аналітики не виключають, що ціни на цю продукцію можуть бути нижчими у порівнянні з минулим роком, оскільки площі під ранньою картоплею зросли.

"Звичайно, це станеться тільки в тому випадку, якщо картопля вдасться виростити та зібрати, і він істотно не постраждає від заморозків", - наголошується в повідомленні.

Також аналітики попереджають українських картоплярів, які зараз мають запаси продукції в сховищах, про можливе зниження попиту на торішню картоплю.

"Якщо рання картопля почне надходити в продаж раніше, він зможе забрати частину попиту на торішню картоплю, що є додатковим негативним чинником для ринку", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, за прогнозом віце-президента Української асоціації виробників картоплі Сергія Рибалка, оптові ціни на українську картоплю торішнього врожаю до весни-літа 2020 року не підвищуватимуться і залишаться на рівні 7 гривень за кілограм.

Україна у 2019 році збільшила імпорт картоплі, переважно з Росії, в 43 рази – до рекордних 250 тисяч тонн.

За даними Державної служби статистики, урожай картоплі в Україні у 2019 році становив 20,27 мільйона тонн.