Ініціатива Grain from Ukraine стосуватиметься і портів України на Дунаї / фото ua.depositphotos.com

Кабінет міністрів ухвалив постанову про залучення українських портів на річці Дунай до надання гуманітарної допомоги у вигляді пшениці та кукурудзи країнам Африки й Азії. Як повідомила прес-служба уряду, ініціатива Grain from Ukraine відтепер стосуватиметься і дунайських портів України. 

"Це наш внесок у світову продовольчу безпеку. Працюємо з ООН та іншими нашими партнерами, аби повноцінно відновити аграрний експорт з України та остаточно розблокувати наші чорноморські порти", - наголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він також зазначив, що станом на зараз у межах жнивної кампанії в Україні зібрано 34 мільйона тонн врожаю. Зокрема 22 млн тонн пшениці. При цьому внутрішня потреба, за його словами, становить 6-7 млн тонн на рік.

Відео дня

Експорт зерна з України: спроби РФ заблокувати поставки

Як повідомляв УНІАН, 26 листопада 2022 року розпочалася реалізація нової міжнародної ініціативи Grain from Ukraine, у рамках якої українське продовольство експортується до країн Африки та Азії. Україна планує відправити з портів принаймні 60 суден до країн, які найбільше потерпають від продовольчої кризи та потребують термінової допомоги. Передбачається, що кожен корабель із зерном забезпечить потребу у продовольстві в середньому для 90 тис. осіб.

22 липня 2022 року Україна та Росія за посередництва Туреччини підписали окремі угоди з ООН про відновлення після початку повномасштабної війни експорту української аграрної продукції Чорним морем.

17 листопада "зернова ініціатива" була продовжена ще на 120 днів, а потім ще кілька разів. Водночас Росія протягом усього часу чинила перешкоди реалізації ініціативи. Зокрема, восени минулого року Росія блокувала під різними приводами інспекції суден в Босфорі, що призводило до мільйонних збитків вантажовласників.

В середині липня Росія відмовилась продовжувати участь в "зерновій угоді". Після цього окупанти вдались до обстрілів української портової інфраструктури, аби її понівечити та не дати Україні продовжувати морський експорт без їхньої на те згоди.

Вас також можуть зацікавити новини: