Українців попередили про подорожчання свинини / Ілюстрація / REUTERS

На тлі високих цін на сало в Україні існує ризик подорожчання свинини. Нинішні ціни на сало - це ознака майбутнього подорожчання м'яса, пояснює директор Асоціації м'ясної галузі Микола Бабенко.

Свій прогноз він озвучив у коментарі UBR.ua.

Бабенко зазначив, що ціни на сало вже досягли піку і рости далі не будуть, а саме подорожчання пов'язане з "катастрофічним падінням" поголів'я свиней. За його словами, їхня кількість скоротилася в п'ять разів. Нестача продукції виникла через спад у приватному секторі, який на сьогодні є основним постачальником сала. Причиною скорочення поголів'я стало підвищення цін на корми на 30% з початку минулого року. 

Відео дня

"Це вже стає не бізнес, а благодійність", - зізнається експерт.

Він додає, що підвищення цін на корми торкнулося не лише України, а й інших країн, там також спостерігається спад поголів'я, який в майбутньому призведе до зростання цін на м'ясо. Як наслідок - подорожчання свинини й в Україні.

Читайте такожДо 40 гривень за десяток: українцям анонсували нові ціни на яйця

"Ціна підніметься по всьому світу. За рахунок імпорту ось цих 10% у нас відбувалося стримування зростання цін на свинину всередині країни, а коли імпорт стане дорогим, то ціна буде неконтрольовано збільшуватися", – говорить Бабенко.

За його прогнозом, свинина в Україні подорожчає на 50% з другого кварталу 2022 року. Нині кілограм даного виду м'яса в середньому коштує 120 гривень.

Раніше УНІАН повідомляв, що в Україні ціни на яловичину злетіли до річного максимуму. Зокрема, в Києві середня ціна на яловичину коливається від 130 гривень за кілограм фаршу, до майже 400 гривень за кілограм стейка.

Експерти прогнозують, що ціни на м'ясо в Україні можуть злетіти вдвічі.