Дмитро Марунич / фото УНІАН

6 грудня на черговому засіданні суду у справі про банкрутство "Центренерго" колегія суддів не задовольнила клопотання Фонду державного майна України про припинення процедури банкрутства і перенесла розгляд цього питання на 2019 рік, повідомив на своїй сторінці у Facebook директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

"В ході судового засідання фонд клопотав про негайне припинення процедури банкрутства ПАТ "Центренерго" у зв'язку з наміченою на 13 грудня 2018 року приватизацією контрольного пакета компанії, який належить державі. Як у подібній ситуації проводити конкурс з продажу, запитаєте ви? Моя відповідь: не проводити. Адже буде вкрай абсурдно, якщо в такій ситуації конкурс з продажу "Центренерго" таки відбудеться", – зазначив експерт.

"Центренерго" – одна з найбільших енергогенерувальних держкомпаній України. До складу компанії входять три теплові електростанції (Вуглегірська, Зміївська та Трипільська ТЕС) сумарною потужністю 7660 МВт (приблизно 14% від загальноукраїнського показника).

Відео дня

Компанія із 2004 року – у процедурі банкрутства за позовом вугільного підприємства "Ровенькиантрацит". Рішення суду про відкриття апеляційного провадження від 7 листопада цього року опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

10 травня уряд затвердив список великих підприємств для приватизації у 2018 році. До нього, зокрема, входить і "Центренерго". 24 жовтня Кабмін опублікував умови приватизації підприємства. Конкурс призначено на 13 грудня.

У понеділок один з учасників конкурсу на приватизацію ТОВ "Баланс-Груп" зробив відкриту заяву про розкрадання в ПАТ "Центренерго" на суму понад 14 млрд грн. Заявник звинуватив в організації злочинної схеми президента України Петра Порошенка, нардепа від БПП Ігоря Кононенка, групу посадових осіб Фонду державного майна і Нацкомісії України, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, які є довіреними особами організаторів.

Кредитор "Центренерго" заявив про фальсифікацію даних фінансової звітності з використанням аудиторської групи "Ernst&Young", послуги якої на суму $3 млн оплачено з державного бюджету. У заяві зазначено, що під виглядом приватизації реалізують схему розкрадання майна "Центренерго", а проведену приватизацію організовано в інтересах Порошенка та Кононенка. Вимоги ж самого ТОВ "Баланс-Груп" до ПАТ "Центренерго" перевищують 1 млрд грн.

Глава Фонду державного майна Віталій Трубаров заявляв у Facebook, що введення воєнного стану та інші обставини не завадять проведенню 13 грудня 2018 року конкурсу з приватизації "Центренерго".