"Газпром" хоче продовжити чинні контракти навіть без консультацій / фото УНІАН

Російський газовий монополіст компанія "Газпром" пропонує продовжити існуючі контракти з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" навіть без експертних консультацій, повідомив журналістам міністр закордонних справ України Павло Клімкін за підсумком тристоронніх переговорів Україна-ЄС-РФ.

Читайте також"Газпром" відмовляється визнавати рішення Стокгольмського арбітражу

"Міллер (глава правління "Газпрому" Олексій Міллер - УНІАН) тричі підкреслив те, що вони готові продовжити існуючі контракти. При цьому він говорив, що ці контракти можна продовжити без будь-яких експертних консультацій", - сказав Клімкін.

Відео дня

У свою чергу, голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв висловив здивування такою позицією "Газпрому" і підкреслив, що "Нафтогаз" готовий розглядати майбутні угоди при їх повній відповідності європейському законодавству.

"Я теж би здивувався позицією пана Міллера. Можу сказати тільки, що "Нафтогаз" готовий розглядати майбутні угоди тільки при їх повній відповідності європейському законодавству, яке було імплементовано в Україні", - сказав він.

Також Коболєв припустив, що така позиція російської сторони свідчить про її бажання затягнути переговори до весни-літа 2019 року, коли в Україні завершаться вибори.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року.

Українську делегацію очолював міністр закордонних справ Павло Клімкін. До її складу входили голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Оксана Кривенко, голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко, експерти Мзс, "Нафтогазу України" і "Укртрансгазу".

15 січня мали відбутися попередні технічні тристоронні консультації за участю України, Росії та Європейської комісії щодо майбутнього транзиту газу по території України. У той же день заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що представники російської компанії "Газпром" зірвали зустріч.

Довідка УНІАН. Діючий транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.