Володимир Гройсман / REUTERS

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що якщо буде знайдено рішення, яке дозволяє знизити ціну на газ для населення у два чи чотири рази без негативних наслідків для економіки, яке не суперечитиме міжнародним домовленостям України, то уряд готовий його ухвалити наступного дня.

Читайте такожГаз для промисловості подешевшає на 15%

Про це прем'єр заявив в Києві під час Українського енергетичного форуму.

Відео дня

«Чи можливо без наслідків для національної економіки, без економічного колапсу, чи можливо сьогодні знизити у два, три або чотири рази ціну на газ у країні? Я прошу вас, як професійних людей, обговорити цю тему, і глибоко впевнений в тому, якщо ви знайдете рішення, що це можливо, і це буде повністю збігатися з нашими домовленостями з ЄС, Світовим банком і МВФ, - то я беру на себе зобов'язання це професійне рішення, яке буде знайдено, реалізувати, буквально, завтра», - сказав Гройсман.

«Але якщо ні, то я думаю, що ми повинні дуже голосно говорити про реалістичність, або це просто шалений популізм, який ми проживали не один рік, оскільки більшість учасників ринку не мали доступу до надр, вони були закриті, і фактично ми втратили десятиліття, втратили можливості стати енергонезалежною державою», - додав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня 2018 року Кабінет міністрів підвищив ціну на газ для населення на 23,5% з 1 листопада 2018 року – до 8550 грн за тисячу кубометрів.

Деякі політики під час президентської передвиборної кампанії обіцяють знизити ціну на газ для населення України у 2 або 4 рази.

Водночас, раніше голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявляв, що зниження ціни на газ неможливо і може закінчитися колапсом всієї фінансової системи України, коли зростання курсу долара неможливо буде спрогнозувати.