Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України затвердив фінансовий план державної компанії – оператора об'єднаної енергосистеми України «Укренерго» на 2019 рік із чистим прибутком у розмірі 2,359 млрд грн, що на 2,5% більше в порівнянні з планом на 2018 рік, повідомляє держкомпанія.

Читайте також«Нафтогаз» вперше виграв тендер на постачання електроенергії

Зазначається, що план розроблений з урахуванням прогнозних макропоказників економічного розвитку країни і цілей Енергетичної стратегії України до 2035 року.

Відео дня

Згідно з документом, в 2019 році «Укренерго» має отримати 7,552 млрд грн доходів, що на 15,7% більше, ніж минулого року. Запланована видаткова частина збільшилася на 23% - до 5,193 млрд грн.

Надходження податків і зборів у державний і місцеві бюджети України заплановані в сумі 2,044 млрд грн (+22%). Водночас, у вигляді частини чистого прибутку в 2019 році планується сплатити 277,7 млн грн, що на 215 млн грн більше, ніж у плані 2018 року.

На реалізацію пріоритетних проектів закладена сума 3, 912 млрд грн.

«Основним чинником збільшення планового показника доходів є очікуване збільшення доходу від передачі електроенергії магістральними та міждержавними мережами. Збільшення витрат зумовлено зростанням фізичних обсягів ремонту обладнання, вартості матеріалів та запчастин, підвищенням рівня заробітної плати та нарахувань на неї для наближення до ринкових показників», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці березня Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила інвестиційну програму для державної компанії-оператора об'єднаної енергосистеми «Укренерго» на 2019 рік у розмірі 3,3 млрд грн без урахування ПДВ.

«Укренерго» в 2018 році отримала 2,5 млрд грн чистого прибутку, що на 43% більше прибутку підприємства за 2017 рік.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія «Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни. «Укренерго» є державним підприємством, перебуває у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.