У листопаді минулого року Кабмін передав контроль над "Укренерго" Мінфіну / фото УНІАН

Державна компанія "Укренерго", оператор Об'єднаної енергосистеми країни, перейшла під управління Міністерства фінансів України, повідомила прес-служба компанії.

Читайте такожМіністр Саєнко заявивши про ризики на шляху до корпоратизації "Укренерго"

"Комісія з питань передачі майнового комплексу "Укренерго" підписала акт прийому-передачі цілісного майнового комплексу компанії від Міністерства енергетики та вугільної промисловості до сфери управління Міністерства фінансів України. Це означає фактичне завершення процесу відділення (анбандлінгу) "Укренерго" та забезпечення незалежності оператора системи передачі від діяльності з виробництва та постачання електричної енергії", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що перехід "Укренерго" від Міненерговугілля в Міністерство фінансів обумовлений необхідністю розподілу контролю над генеруючими компаніями і транспортуванням електроенергії.

Згідно з повідомленням, такий підхід закріплений у директиві ЄС 2009/72, яку Україна імплементувала у своє законодавство у рамках виконання міжнародних зобов'язань перед Енергетичним Співтовариством.

"Він забезпечує незалежність оператора системи передачі і гарантує відсутність дискримінації учасників ринку з точки зору доступу до електромереж, моніторинг фінансового стану компанії і одночасно - відсутність політичного тиску та втручання у роботу, що в свою чергу сприятиме зростанню рівня довіри інвесторів як до підприємства, так і галузі в цілому", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2018 року Кабмін передав контроль над "Укренерго" від Міненерговугілля до Мінфіну.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни. "Укренерго" є державним підприємством, перебуває у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.