Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі впевнені, що російський газопровід «Північний потік-2» в обхід України буде запущений.

Як передає власний кореспондент УНІАН e РФ, про це журналістам заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Це міжнародний проект, в якому бере участь ціла група міжнародних великих компаній-гігантів. Проект у більшій частині вже реалізовано, забезпечено у більшій частині фінансування цього проекту, і він просувається досить швидкими темпами. Проект цей - в інтересах забезпечення енергобезпеки Європи, в комерційних інтересах європейських виробників, у першу чергу Німеччини, і він не має жодного стосунку до політики», - сказав Пєсков журналістам, відповідаючи на запитання, чи є у Кремля план на випадок введення санкцій США до проекту.

Відео дня

Він зазначив, що раніше президент РФ Володимир Путін неодноразово висловлювався про подібні дії Вашингтону.

«Будь-які дії, спрямовані на те, щоби перешкодити реалізації цього проекту, є нічим іншим, як неприкритим проявом недобросовісної конкуренції, чим, власне, вже давно займаються США, що є неприйнятним не лише для нас, але й для багатьох країн Європи, країн Європейського Союзу, про що вони також відкрито заявляли», - сказав Пєсков.

«Багато в чому проект вже реалізований, і, скажімо так, є певна впевненість у тому, що проект буде фіналізований і буде запущений в інтересах європейських споживачів «блакитного палива», - наголосив він.

Відповідаючи на запитання, чи буде «Північний потік-2» обговорюватися на переговорах Путіна і президента США Дональда Трампа, якщо така зустріч відбудеться на полях саміту G20 в Японії, він сказав, що з боку США жодних дій щодо ініціювання такої зустрічі немає.

Читайте такожСША зібралися ввести санкції проти "Північного потоку-2"

«У нас нарізі немає інформації, чи буде взагалі щось обговорюватися між Путіним і Трампом на «двадцятці» в Японії, оскільки ще раз було висловлено намір публічно, але поки що не було зроблено жодних конкретних дій щодо ініціювання такої зустрічі та її пропозиції», - заявив Пєсков.

«Безумовно, якщо це станеться, якщо така зустріч буде ініційована, російський президент вже сказав, що буде радий таку зустріч провести. І, очевидно, звичайно, скажімо так, питання енергобезпеки Європи цілком можливо, що можуть бути порушені», - сказав він.

Раніше агентство Блумберг повідомило, що міністр енергетики США Рік Перрі заявив, що Вашингтон планує ввести санкції стосовно «Північного потоку-2». Передбачається, що палата представників і сенат можуть підготувати законопроект про обмеження для компаній, що беруть участь у проекті «Північний потік-2».

Як повідомляв УНІАН, 14 травня члени комітету Сенату США у закордонних справах республіканець Тед Круз і демократка Джин Шахін заявили, що планують представити законопроект про введення санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві "Північного потоку-2".