ТШО зупиняє відвантаження ЗВГ в Україну / фото УНІАН

Компанія «Тенгізшевройл» (ТШО, Казахстан) зупинила відвантаження зрідженого газу в напрямку України.

Читайте також«Роснефть» і «Лукойл» почали процедуру отримання дозволів на постачання пального в Україну - ЗМІ

Про це enkorr повідомили кілька джерел в українських компаніях-власників TERM-контрактів ТШО.

Відео дня

За їх словами, казахський трейдер побоюється проблем з проходженням вагонів через російсько-український кордон через набуття чинності з 1 червня російських санкцій щодо України.

«Дозволу на проходження українського кордону від російської сторони немає. На цьому поки все: на червень плани нікому не підтвердили», — говорить керівник трейдерської компанії з Києва.

За словами іншого трейдера, з 25 травня також зупинений налив вже оплачених партій, відвантажених у рамках травневих TERM-контрактів. «Відвантажили все, що перетне український кордон у травні. Інше побоюються», — говорить співрозмовник видання.

За його словами, обмеження стосуються як ресурсу для українських споживачів, так і транзитних обсягів. Очевидно, що заборона торкнеться й інших казахських виробників.

За даними «Консалтингової групи А-95», в 2018 р. ТШО поставив в Україну 208,3 тис. т зрідженого газу, що становило 15,8% від загального обсягу імпорту. У квітні 2019 р. постачання становили 21,5 тис. т (19%). Основні покупці ресурсу ТШО — WOG, «Надія», Socar, GT Group, «Автотранс», «Авантаж», ОККО.

Всього з Казахстану за 2018 рік  імпортовано 257 тис. т ЗВГ (15% від загального обсягу ринку).

Як повідомляв УНІАН, за словами експертів, новий режим видачі дозволів на експорт російського зрідженого газу і дизельного пального, який почне діяти з 1 червня цього року, не призведе до припинення поставок пального в Україну.