Ілюстрація REUTERS

Результати заборони на імпорт нафти до України неприємно здивують російську владу. Таку думку висловив відомий підприємець, що працює в нафтогазовій сфері, Леонід Косянчук, оцінюючи заборону на ввезення в Україну російської нафти і нафтопродуктів, яка вводиться Кремлем з 1 червня.

Читайте такожУ Росії уточнили перелік заборонених до ввезення українських товарів

"З 1 червня уряд РФ заборонив експорт до України нафти і нафтопродуктів. Але, справа в тому, що нафта з Росії до нас не заходить взагалі. Причому вже багато років. А от частка дизельного пального та зрідженого газу на ринку України становить близько 40%. Ринок України – це дуже диверсифікована штука. Ми, слава Богу, не "сидимо на голці" Росії. А швидше РФ через "Роснефть" і десятирічний контракт з певними людьми. Вони постачають свій дизель, який через приватне підприємство "Прикарпат Захід Транс" заходить по трубі", − заявив він у коментарі Главреду.

Відео дня

Крім того, Косянчук прогнозує, що такий заборонний захід вдарить в першу чергу по самій російській економіці, а бажаних Кремлем політичних вигод не принесе.

"Від такого рішення будуть величезні економічні втрати для Росії. РФ втратить тільки на зрідженому газі 2 мільярди доларів в місяць. Політичних баришів від рішення уряду Росії тут теж ніяких немає. Чому це зроблено за два дні до виборів – мені незрозуміло. Немає політичного підґрунтя або спроби тиску", − висловився він.

Як припускає Косянчук, український паливний ринок зуміє оперативно перебудуватися навіть в умовах заборони на ввезення російського "чорного золота" в Україну.

"Нам дали термін – до 1 червня. Тобто, травень місяць піде на всі ці чудеса. За цей час оператори вітчизняного ринку пального переформатують свої імпортні поставки. І є звідки – з Білорусі, Литви, Греції, Румунії, навіть з Катару.

Можливо і будуть впливи на ціноутворення в окремих мережах. Але не більше, ніж на 1 гривню. І пов'язано це з тим, що не всі встигнуть переорієнтувати імпортні потоки і відкрити нові довгострокові контракти", − підсумував він.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову про те, що з 1 червня 2019 року забороняється експорт російської нафти і нафтопродуктів в межі України. За його словами, ця міра - відповідь на недавнє розширення Кабміном України списку заборонених для імпорту російських товарів.

Як повідомляв УНІАН, на думку директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, новий режим видачі дозволів на експорт російського зрідженого газу і дизельного пального, який почне діяти з 1 червня цього року, не призведе до припинення поставок палива в Україну.