Ілюстрація REUTERS

Представники компаній GRTgaz S. A. (Франція), Gasunie (Нідерланди) і Snam S. p.A. (Італія) почали роботу на посадах радників генерального директора філії "Оператор ГТС України" компанії "Укртрансгаз".

Читайте такожВ Україні можуть дозволити сертифікацію оператора ГТС з відстрочкою

Згідно з повідомленням прес-служби "Укртрансгазу", делегував своїх представників консорціум газових компаній ЄС, які підтримують процес анбандлінгу української ГТС і зацікавлені в подальшій участі в управлінні системою.

Відео дня

"Досвід радників допоможе у розвитку управлінських процесів і технічних регламентів оператора ГТС відповідно до вимог ЄС та кращих європейських практик. Експерти будуть активно брати участь у проекті відділення і допомагати в проходженні сертифікації нового оператора ГТС з боку НКРЕКП і Секретаріату Енергетичної Спільноти до кінця поточного року", - сказано в повідомленні.

Довідка УНІАН. У 2016 році Кабмін ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України". Водночас менеджмент національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" створив у структурі діючої держкомпанії "Укртрансгаз" новий філіал - "Оператор ГТС України".

Відділення ГТС в нову юрособу і залучення європейського партнера до його управління необхідні для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, зберігши обсяги транзиту після завершення чинного контракту з "Газпромом".

Новий оператор газотранспортної системи повинен отримати сертифікацію, подавши заявку у НКРЕКП і Секретаріат Енергетичної спільноти.