Колегія ознайомилася із заходами з підготовки енергоблока до продовження експлуатації / фото Енергоатом

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) затвердила висновок державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока №1 Хмельницької АЕС та встановила дату наступної періодичної переоцінки безпеки цього енергоблока – 13 грудня 2028 року. Відповідне рішення було прийнято 18 липня на засіданні Колегії ДІЯРУ, яке відбувалось під головуванням очільника Держатомрегулювання Григорія Плачкова та за участі президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського.

Виступаючи на Колегії генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко ознайомив членів Колегії із заходами з підготовки першого енергоблока до продовження експлуатації. "На енергоблоці №1 виконано кваліфікацію обладнання на жорсткі умови експлуатації та сейсмічні впливи. Впроваджено заходи з підвищення безпеки експлуатації енергоблоку, включаючи "постфукусімські" заходи. Виконані заходи щодо усунення відхилень від вимог норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки", - зазначив, зокрема, Микола Панащенко.

Начальник відділення аналізу міцності та надійності ядерних установок Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) Олег Зелений доповів Колегії ДІЯРУ про результати Державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) енергоблока №1 Хмельницької АЕС. Він наголосив, що за результатами експертизи матеріалів ЗППБ не виявлено факторів, які б вказали на неможливість продовження терміну експлуатації енергоблока №1 ХАЕС.

Відео дня

Заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – начальник відділу ліцензування діючих ядерних установок, державний інспектор ДІЯРУ Валерій Бугай повідомив членам Колегії, що у травні поточного року на енергоблоці №1 ХАЕС було проведено комплексне інспекційне обстеження із залученням фахівців з Державної служби надзвичайних ситуацій України, Міністерства внутрішніх справ України, Хмельницької облдержадміністрації та ДНТЦ ЯРБ.

Рішенням, яке було затверджено членами Колегії, Департаменту з питань безпеки ядерних установок ДІЯРУ доручено забезпечити переоформлення ліцензії на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу "експлуатація ядерної установки "Хмельницька АЕС".

Довідка. Проектний термін експлуатації енергоблока №1 ХАЕС закінчився 13 грудня 2018 року. Для проведення комплексу робіт з продовження терміну експлуатації енергоблок було виведено в планово-попереджувальний ремонт (ППР). Продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС, за умови підтвердження рівня їх безпеки регулюючим органом, є визнаною у світі практикою та дозволяє зберегти існуючий рівень енергогенерації в Україні. За даними МАГАТЕ з 449 атомних енергоблоків, що експлуатуються у світі, 267 енергоблоків працюють понад 30 років. Досвід продовження термінів експлуатації трьох енергоблоків Рівненської АЕС, двох Южно-Української АЕС та чотирьох енергоблоків Запорізької АЕС підтверджує той факт, що реактори українських АЕС мають для цього достатній запас міцності.