Ілюстрація REUTERS

Російський "Газпром" розморозив будівництво східної гілки "Південного потоку" на півдні Росії.

Читайте такожДанія дала перший дозвіл на будівництво конкурента "Північного потоку-2"

Про це повідомляє "Главред" з посиланням на тендер російського монополіста.

Відео дня

"За версією компанії, будівництво російської частини газопроводу вирішили відновити, щоб з'єднати центральну частину Росії з Анапою, звідки починається морська частина "Південного потоку" по дну Чорного моря до Болгарії", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що офіційна причина розморожування проекту – для потреб внутрішнього ринку. Однак імовірнішим виглядає експортне обґрунтування проекту, наприклад, для збільшення постачання газу через "Турецький потік", який замінив "Південний потік", вважають опитані виданням учасники ринку.

"Потужність "Турецького потоку" у порівнянні з "Південним потоком" скорочена вдвічі, до 31,5 мільярда кубометрів. У 2015 році "Газпром" заморозив будівництво східної гілки Південного коридору, а у 2016 році списав 46 мільярдів рублів, інвестованих в будівництво газопроводу. До того моменту компанія встигла побудувати 506 кілометрів лінійної частини. У березні 2018 року був навіть опублікований тендер про ліквідацію вже прокладеної труби, але потім знову змінилася концепція", - нагадує видання.

"Турецький потік" - проект, який передбачає будівництво двох ниток газопроводу потужністю по 15,75 мільярда кубометрів. Прокладання труб ведуть по дну Чорного моря до європейської частини Туреччини й далі до кордону з Грецією. Перша нитка буде призначена для турецького ринку, друга - для країн Південної та Південно-Східної Європи.