Росія може умисне провалити переговори про транзит з Україною, щоб натиснути на ЄС / фото УНІАН

В той час, як Європа пітніє від чергового спекотного літа, виконавчі директори енергетичних компаній і урядовці працюють над тим, щоб забезпечити своїм громадянам теплу зиму. Гострота завдання підкреслюється тим, що нинішня угода на транзит російського газу через Україну добігає кінця першого січня 2020 року. Якщо ця ситуація не зміниться, потік палива через українську ГТС припиниться.

А це найбільша частина з того, що з Росії отримує Євросоюз. Вона дорівнює майже всьому об’єму, який Німеччина споживає за рік, — пише American Interest. З липня 2018 року Євросоюз виступав посередником на переговорах між Україною і Росією. Але це не дало жодних успіхів. Тож Європа цілком вірогідно може зіштовхнутися вже з третьою газовою кризою за останні два десятиліття.

Читайте також"Цей день настав": Україна максимально завантажила потужності з імпорту газу

Відео дня

На даний момент їх було дві: у 2006 і 2009 роках. Друга з них тривала майже два тижні, що призвело не просто до різкого подорожчання цін на континенті, а й до повного припинення поставок в деякі країни. Цього разу існує реальний ризик, що перебої будуть тривати значно довше.

З комерційної точки зору у цьому немає ніякого сенсу. Російська енергетична компанія «Газпром» повинна з усіх сил старатися, щоб не допустити зупинки потоку газу в Європу. Тому що на кін поставлена її репутація. Але для Кремля, який контролює «Газпром», комерційні інтереси не завжди грають визначальну роль. Для нової Єврокомісії, яка запрацює з першого листопада, це стане реальним випробуванням на міцність. Чи впаде комісія з паніку разом з країнами ЄС, якщо поставки газу припиняться, а ціни почнуть зростати? Чи вона все ж буде відстоювати свою лінію, знайде тимчасове рішення, перейшовши на запаси газу, і відмовиться прогинатися перед російським енергетичним шантажем?

Видання нагадує, що Росія окупувала Крим і веде війну на частині території України. Жертвами цієї війни вже стали близько 14 тисяч українців, а мільйонам довелося переїхати, тікаючи від кровопролиття. Україна наростила Збройні сили до 300 тисяч. Значні українські війська розташовані вздовж лінії конфлікту поблизу окупованих територій країни. Обміни обстрілами з регулярною армією Росії по інший бік фронту триває.

Будучи головним маршрутом для поставки російського газу в Європу, українська ГТС створює для Кремля дві головні проблеми. По-перше, вона ускладнює подальший військовий наступ проти України без загроз знищити вигідний канал транзиту. По-друге, цей транзит газу у 2018 році приніс Києву три мільярди доларів. І ця сума приблизно дорівнює оборонному бюджету України.

Читайте такожУ «Нафтогазі» назвали умови, на яких пропонують РФ продовжити транзит газу

Тривоги викликає і проект «Північного потоку-2», який Росія будує в обхід української ГТС. ЄС в травні розширив свої закони ще й на трубопроводи, через яких відбувається імпорт енергоносіїв. Таким чином, європейським правилам повинен підкоритися «Північний потік-2», контрольований «Газпромом». Зокрема, доведеться отримати сертифікат від ЄС і урядів країн-учасниць про безпеку поставок. Для «Газпрому», дуже вірогідно, це буде проблематично. Більше того, ще компанія отримала далеко не всі дозволи для прокладання всіх необхідних ділянок трубопроводу. Хоча близько 60% «труби» вже прокладені. Але Данія все ще не дала всі необхідні Москві дозволи.

Російська стратегія цілком очевидна. По-перше, потрібно добудувати газопровід включно з останньою ділянкою в данських водах. По-друге, дозволити угоді з Україною про транзит закінчитися 1 січня. По-третє, сидіти й чекати. Після цього Москва може подати сигнал, що вона з радістю готова продати більше газу Європі. Але лише через «Північний потік-2». А отже Копенгагену доведеться дуже швидко дати Кремлю всі необхідні дозволи для завершення «Північного потоку-2», який все ще буде суперечити енергетичним законам ЄС. Але що залишиться робити ЄС, коли почнуться морози в січні чи лютому?

Читайте такожForbes: Для України битва за енергетичну незалежність найважливіша

Існує ще один фінальний фактор. Москва роздратована рішенням Стокгольмського арбітражного суду, який зобов’язав «Газпром» виплатити українському «Нафтогазу» 2,8 мільярда доларів. Російська енергетична компанія дала чітко зрозуміти на переговорах, що вона хоче, щоб Київ відмовився від цих грошей до того, як буде підписана будь-яка угода про транзит. Але український уряд і «Нафтогаз» не можуть погодитися на такі умови з комерційних чи політичних міркувань.

Страх перед перебоями в поставках газу призвів до того, що Європа почала запасатися впродовж літа. Керівники енергетичних компаній, регулятори й політики почали шукати альтернативні джерела на зиму. Також політика енергетичної інтеграції ЄС, яка була ухвалена після газової кризи 2009 року, пом’якшить нову принаймні в короткостроковій перспективі. Але навіть так зупинка поставко більш ніж на кілька днів створить проблеми в Болгарії й інших балканських країнах, а також призведе до підвищення цін на європейському ринку. Якщо ж зупинка триватиме ще довше, проблеми з’являться і в Італії, яка гостро залежить від російського газу. В цей момент у «Газпрому» з’явиться можливість для «силового маневру».

Читайте такожКоболєв прокоментував резолюцію ОБСЄ проти «Північного потоку-2» і «Турецького потоку»

Однак, існують і певні альтернативи. У Західній Європі Велика Британія здатна прийняти близько 51 мільярда кубометра газу на рік у зрідженому вигляді. У неї також є серйозні реверсні можливості, що дозволить перекачувати через Англійський канал до 30 мільярдів кубометрів. Таким чином, газ зі США може пройти через британські термінали на континентальну Європу. У Італії теж є три термінали для прийому зрідженого газу. При цьому, вони не дуже завантажені. Але Центральна і Східна Європа може отримувати лише до 4,5 мільярдів кубометрів зрідженого блакитного палива лише через Свіноуйсце у Польщі. Тож створена Росією криза завдасть найбільший удар по цьому регіону.

Безумовно, якщо «Газпром» не підпише з Україною нову угоду про транзит, він і сам зазнає серйозної довгострокової шкоди: як репутаційної, так і комерційної. Ці втрати для російської сторони будуть ще більшими, якщо США почнуть постачати свій зріджений газ ще й у Східну Європу, витісняючи Москву з ринку. Але, знову ж таки, для Кремля комерційні аргументи не завжди визначальні. Цілком можливо, що він все ж провалить переговори про новий транзит через Україну, дозволивши цінам підскочити, а хаосу охопити Європу на кілька тижнів. При цьому, Москва буде сподіватися, що Київ здасться і підпише нову угоду на її умовах, а ЄС почне сприяти швидшому завершенню «Північного потоку-2». Президент Володимир Путін може виставити себе тим, хто буде «вирішувати» проблему, створену ним же. При цьому, він розгорне масштабну кампанію дезінформації, щоб звинуватити в усьому Україну і Євросоюз.

Читайте такожЗаповнені на 48%: в українських сховищах вже 15 мільярдів кубів газу

Але щоб цей план спрацював, Росії потрібно, що європейці панікували й затягували пояси через зростання цін. Проблема в тому, що Москва не може бути певною, що такі «лещата» дійсно спрацюють. У європейців є все, щоб не панікувати.

Тож у європейській грі в боягуза все може закінчитися тим, що саме Москва «моргне» першою і програє. Насправді, чим довше газовий конфлікт буде тривати, тим більше країн постраждає від нього. Але при цьому буде ставати дедалі легше вирішити низку проблем з постачанням. Євросоюз може швидко вжити надзвичайних заходів, запустити реверсні потоки й збудувати невеликі внутрішні трубопроводи, а також налагодити поставки кораблями. Ці «надзвичайні» заходи можуть закріпитися і стати постійними. А Кремль втратить велику частину європейського ринку. Це, у свою чергу, закінчиться втратою як доходів, так і впливу.