Ілюстрація REUTERS

Зупинка будівництва "Північного потоку-2" є чи не єдиним важелем впливу на збереження транзиту газу через Україну, повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, коментуючи інформацію, що "Газпром" хоче укласти короткостроковий договір на транзит газу через Україну після 2019 року, щоб виграти час для завершення будівництва трубопроводу "Північного потоку-2", який йде в обхід України.

Читайте такожРосії потрібний короткий транзитний контракт з Україною до запуску газопроводів в обхід - Reuters

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

Вітренко нагадав, що раніше Європейська комісія запропонувала варіант укладення контракту на 10 років, тому, за його словами, було б бажано, щоб "Газпром" офіційно відповів на пропозицію Єврокомісії.

"Якщо Газпром не приймає цю пропозицію, нехай запропонує свій варіант. Причому бажано з усіма деталями. Наприклад, чи готовий "Газпром" на практиці розблокувати можливість іншим компаніям здійснювати транзит газу з території Російської Федерації. Ми його уважно розглянемо", - написав він.

Він підкреслив, що українська сторона неодноразово підкреслювала, що вона зацікавлена в продовженні транзиту, і тому займає конструктивну позицію.

"По-друге, це ще раз доводить, що поки що чи не єдиним важелем впливу на збереження будь-якого транзиту через Україну є зупинка будівництва "Північного потоку-2". Сподіваюся, на це звернуть увагу в Європі, зокрема, в Німеччині. Ну і ще раз принагідно дякуємо Данії", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року.

24 квітня віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович повідомив, що черговий раунд переговорів у форматі Росія, Україна та Європейська комісія про транзит російського газу через Україну після 2019 року може пройти наприкінці травня, одразу після обрання нового президента України.

20 травня, після інавгурації президента Володимира Зеленського, Шефчович заявив, що Європейський Союз має намір якомога швидше відновити тристоронні переговори щодо транзиту блакитного палива.

За словами виконавчого директора НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка, "Газпром" спеціально відкладає проведення переговорів до формування нового уряду в Україні за результатами парламентських виборів.