Ілюстрація УНІАН

26 липня 2019 року державне підприємство «Гарантований покупець» направило до Господарського суду Києва позовну заяву про стягнення авансового платежу з ДП «НЕК «Укренерго».

Розмір зазначеного платежу становить 1,58 млрд грн. Розрахунки проведені на підставі даних про прогнозовані обсяги електричної енергії, відпущеної виробниками за «зеленим» тарифом.

Причиною позову стало невиконання з боку ДП «НЕК «Укренерго» своїх зобов’язань з оплати гарантованому покупцю прогнозної величини послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії за перші 20 днів розрахункового місяця (за період з 01.07.2019 по 20.07.2019).

Відео дня

Нагадаємо, до 14 та 24 числа розрахункового місяця оператор системи передачі  (ОСП) – ДП «НЕК «Укренерго» – має здійснити повну та своєчасну оплату авансового платежу гарантованому покупцю за перші 20 днів розрахункового місяця. Проте зі старту роботи нового ринку електроенергії – 1 липня 2019 року – оператор системи передачі жодного разу не розрахувався з Гарантованим покупцем.

Як повідомляли ЗМІ, 27 червня Окружний адмінсуд Києва в результаті позову АТ «Нікопольський завод феросплавів» призупинив дію постанов НКРЕКП, якими встановлювалися тарифи Укренерго на передачу та диспетчерське управління з 1 липня.

12 липня НКРЕКП прийняла нову Постанову, знизивши на 10% тариф НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії магістральними та міждержавними мережами з 1 серпня 2019 року - до 312,14 грн/МВт∙год.

22 липня АТ «Нікопольський завод феросплавів» знову звернулося з позовом щодо рішення Нацкомісії з метою скасувати нової Постанову.

Якщо Окружний адмінсуд Києва прийме рішення на користь підприємства, "Укренерго" не зможе купити електроенергію для компенсації технологічних втрат в мережах і не зможе компенсувати різницю між ринковими і "зеленим" тарифом гарантувати покупцеві.