Ілюстрація / REUTERS

У Раді національної безпеки і оборони не виключають повної відмови від транзиту російського газу.

Про це в ефірі Радіо НВ заявив секретар РНБО Олександр Данилюк.

Він розповів, що Україні важливо зберегти транзит російського газу і в наступному році, оскільки це не лише щорічні надходження в розмірі 3 млрд доларів за транзит газу, але також це важливо для функціонування газотранспортної системи і важливо як геополітичне питання.

Відео дня

«Тому транзит важливо зберегти, і для цього потрібно провести перемовини з постачальником – Російською Федерацією. Ці перемовини відбудуться, скоріше за все, після формування нового уряду та призначення міністра енергетики, який відповідатиме за ці перемовини», - сказав Данилюк.

Читайте такожУ "Нафтогазі" готуються до закінчення газового контракту з РФ в 2020 році: розглядають можливість постачання катарського газу

Водночас він додав, що розглядаються і інші сценарії: «Було б неправильно не розглядати (варіант повного припинення транзиту – УНІАН), це як найгірший варіант, але його треба розглядати, але ще раз скажу, треба працювати над тим, щоб транзит було збережено».

Також Данилюк додав, що перемовини щодо транзиту газу ведуться між НАК «Нафтогаз України» та «Газпромом», а також між урядами обох країн.

Участь третіх сил, зокрема, політичних, не передбачена, сказав Данилюк, відповідаючи на запитання, чи можуть бути в даних переговорах посередники, зокрема, голова політичної ради партії "Опозиційна платформа - За життя", кум президента Росії Віктор Медведчук.

Нагадаємо, раніше видання Reuters повідомляло, що Москва буде домагатися від Києва укладення короткострокового договору на транзит газу в Європу після 2019 року, сподіваючись виграти час для завершення будівництва газових магістралей, що йдуть в обхід України.