Представникам приватних компаній інкримінують пособництво / фото НАБУ

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+», у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

Читайте такожСкандальна формула "Роттердам+" припинила діяти після запуску ринку електроенергії

Як повідомляє прес-служба НАБУ, йдеться про екс-голову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), чинного директора ДП «Оператор ринку» (який на момент запровадження «Роттердам+» був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи. 

Відео дня

Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України («зловживання службовим становищем»), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

«Одного з підозрюваних (екс-члена НКРЕКП) затримали. Місце місцезнаходження ще чотирьох — екс-голови НКРЕКП та топ-менеджерів групи компаній наразі невідомо. Тож їм повідомлено про підозру в порядку ст.278, ст.135 Кримінального процесуального кодексу України», - йдеться в повідомленні.

У НАБУ встановлюють інших осіб, причетних до вчинення злочину. 

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році НАБУ почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили до неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам +»).

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних втрат.

При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула «Роттердам +», що призвела до економічно необґрунтованого підвищення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство «Енергоринок».