Ілюстрація / REUTERS

Кабінет міністрів України зобов'язав Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" продавати природний газ компанії "ДТЕК Схід Енерго" за ціною на 40% нижчеза чинну ціну на газ для населення, що має забезпечити безперебійне постачання енергоресурсів в Луганській області.

Читайте такожУ Луганської ТЕС через санкції Росії виникли проблеми з вугіллям

Про це на своїй сторінці в Facebook написав представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус, посилаючись на опублікований текст документа.

Відео дня

"Сьогодні Кабмін зобов'язав нашу з вами, тобто державну компанію НАК "Нафтогаз України" продавати газ на "ДТЕК Східенерго" за ціною 2 895 гривень за тисячу кубометрів. Тобто тепер компанія, що належить Р. Л. Ахметову, купуватиме газ у держкомпанії приблизно на 40% дешевше, ніж зараз ціна газу для населення", - написав він.

За словами Геруса, попри те, що в інших містах і комунальних підприємствах також виникали проблеми з постачанням газу, право на пільгову ціну отримала тільки компанія енергохолдингу ДТЕК.

"По-моєму, це безпрецедентне рішення - вперше за всю історію "Нафтогаз" зобов'язали продавати газ за спецціною приватній компанії (яка не виробляє тепло)", - підкреслив він.

Як зазначив представник президента, раніше ДТЕК придбав вугільні шахти в Ростовській області РФ, тобто прийняв рішення працювати в РФ, взявши на себе всі можливості та ризики, пов'язані з роботою в РФ.

"Останні три роки ДТЕК постачав вугілля з Ростовської області на Луганську ТЕС, перекладав ці тарифи споживачів за формулою "Роттердам", а доходи клав собі в кишеню... Але щойно Росія вирішила перекрити постачання вугілля, і довелося використовувати газ, то ДТЕК одразу прийшов до держави. Щоб всі тимчасові збитки перекласти на державний "Нафтогаз України". Приватизація прибутків, націоналізація збитків", - зазначив Герус.

Разом з тим, Герус пояснив, що сьогодні інші ТЕС, які належать до групи ДТЕК, продають свою електроенергію дорожче, ніж електроенергія коштує в Словаччині чи Білорусі.

"Компанія ДТЕК зараз продає свій вугілля за ціною близько 100 доларів за тонну, хоча вугілля в Роттердамі коштує 50 доларів за тонну. Ніхто у світі не може продавати вугілля по 100 доларів, тільки ДТЕК на "немонопольних" ринках України", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 29 липня Луганська теплоелектростанція (Луганська область), що належить компанії "ДТЕК Східенерго" перейшла на використання газу через відсутність запасів вугілля внаслідок введеного Росією обмеження на постачання енергоносіїв до України.

Голова Луганської обласної держадміністрації (ОДА) Віталій Комарницький зазначив, що перехід на використання газу значно дорожче і попросив уряд надати пільгову ціну на блакитне паливо.

"ДТЕК Східенерго" - генеруюча компанія, до складу якої входять "ДТЕК Курахівська ТЕС" (Курахово, Донецька область) і "ДТЕК Луганська ТЕС" (Щастя, Луганська область). Навесні 2017 року компанія втратила контроль над третьою тепловою електростанцією - "ДТЕК Зуївська ТЕС", розташованої на тимчасово непідконтрольної території в місті Зугрес (Донецька область).