Прем'єр зазначив, що Україні важливо отримати новий довгостроковий договір / фото УНІАН

Україна зацікавлена в підписанні довгострокового контракту на транзит російського газу, тому тимчасовий договір терміном на один рік є неприйнятним для країни.

Читайте такожУкраїні невигідно продовжувати контракт на транзит газу з Росією - голова "Нафтогазу"

Про це на брифінгу після засідання уряду заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Відео дня

"Ми ставимо собі за мету отримання нового довгострокового контракту, тому що продовження на один рік за старими правилами нам просто не підходить. Що ми будемо робити з цієї газотранспортною системою, якщо лише на рік буде продовжено виконання чинного контракту, який, до того ж, не відповідає європейським принципам? Бо це неприйнятна позиція", - сказав він.

За словами прем'єра, необхідність довгострокового контракту пояснюється рухом України в бік євроінтеграції.

"Україні важливо отримати новий довгостроковий договір. Тому що Україна і наша газотранспортна система починають працювати за європейськими правилами. Україна євроінтегрується. І це означає, що наші великі компанії мають працювати за правилами, які прийняті в Європі", - зазначив прем'єр.

Гончарук додав, що переговори по новому контракту триватимуть ще кілька місяців, і він розраховує, що вони завершаться цього року, хоча і не впевнений в цьому.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з транзиту газу через територію України.

За підсумками переговорів віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович зазначив, що вони пройшли в позитивній і конструктивній обстановці, і анонсував, що наступний раунд заплановано на кінець жовтня 2019 року.

Переговори зосереджені навколо питань: яким чином відобразити енергетичні правила ЄС в майбутньому рамковій угоді; належна тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги можливої варіативності; тарифи.

Російський монополіст "Газпром" в ході переговорів 19 вересня вперше припустив можливість укладення контракту за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть в повній мірі впроваджені в Україні до кінця поточного року.