Після Нового року газ для українців знову подорожчає / фото УНІАН

Ціна на газ для населення з 2020 року в Україні злітає вгору.

Читайте такожКабмін поки не планує підвищувати тарифи на опалення

Про це повідомляє "Главред".

Відео дня

Людям вже пообіцяли промислові тарифи на газ: Україна для населення роздуває ціни до ринкового рівня".

"Як буде з січня. Ціна буде ринковою. Вона визначається як середнє арифметичне за ціною для промисловості. А там у нас абсолютно ринкові ціни", - цитує видання слова директора ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогазу" Максима Рабиновича.

Він пояснив, що на даний момент Нафтогаз ціну блакитного палива для українців не визначає - НАК лише вибирає найменший із запропонованих йому чотирьох показників. А ось ціна на газ для населення з 1 січня 2020 року в Україні зміниться - у напрямку збільшення. Це написано в законі, який скасовує з 1 січня спеціальні зобов'язання "Нафтогазу".

Нагадаємо:

  • в України є домовленості з МВФ, що ціни на газ для населення з 1 січня 2020 року повинні зрости до 12 300 гривень за тисячу кубів.
  • єдиний шанс на здешевлення - якщо газ в Європі дешевшає, то Україна, закупивши його за менші гроші, може знизити тариф для населення, не порушуючи домовленості з Фондом.

"Раніше експерт назвав метод зниження цін на газ. Уряд має всі можливості зафіксувати річну ціну на газ", - вважає Валентин Землянський.

При цьому у вересні 2019 голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат Андрій Герус заявляв, що тарифи на газ для населення будуть знижені на 115 гривень за тисячу кубів вже у вересні.

Як повідомлялося, з початком опалювального сезону, який, на думку експертів, може опинитися під загрозою зриву, знову подорожчають ЖКГ-тарифи. Так, у вересні вже вийшла ціла серія постанов НКРЕКП, якими були затверджені підвищені тарифи на воду.