Ілюстрація REUTERS

Україна може приєднатися до енергетичної системи Європи і не залежати від російської енергосистеми протягом наступних трьох років, але до цього необхідно створити технічні та економічні передумови для з'єднання.

Читайте також«Укренерго» та польський оператор PSE уклали договір про аварійні постачання електроенергії

Про це сказав під час Години запитань до уряду заступник міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Віталій Шубін.

Відео дня

«Ми вживаємо всіх необхідних заходів, щоб якомога швидше від'єднатися від енергетичної системи Росії, але на сьогодні це неможливо. Я сподіваюся, що в наступні три роки ми зможемо створити технічні та економічні передумови для з'єднання з Європою», - сказав він.

При цьому, Шубін зазначив, що з'єднання з енергосистемою Європи ENTSO-E - один із головних пріоритетів уряду.

«Наша мета - повністю об'єднатися з енергетичними системами Європи, але поки що це неможливо. Всі повинні розуміти незалежно від того, є правка до закону чи ні, технічний імпорт з РФ – УНІАН) існує, він передбачений певними угодами між операторами систем України та Росії», - сказав заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, розширення синхронної зони енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E за рахунок приєднання енергосистеми України є складовою забезпечення інтеграції ринку електроенергії України у внутрішній енергетичний ринок Європейського Союзу, який вже включає 41 системного оператора та 34 країни-учасниці.