У Раді запропоновану методику назвали "недоцільною" / фото УНІАН

Верховна Рада відхилила законопроект про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу", яким пропонується ввести нову методику розрахунку цін на природний газ, щоб не допустити подальшого підвищення тарифів на блакитне паливо.

Читайте такожУкраїна стабільно пройде зиму навіть без транзиту газу з РФ – "Нафтогаз"

За відповідне рішення проголосували 90 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Доповідаючи по законопроекту, депутат від політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" Юрій Бойко зазначив, що законопроект № 1122 відновить справедливість у формуванні та комунальних тарифів і цін на енергоресурси.

"Суть його дуже проста: Україна видобуває 15 млрд куб. м газу, що належить всім громадянам і має собівартість, плюс двадцятивідсоткову рентабельність - на рівні 2500 грн. Водночас 15 млрд кубометрів ми закуповуємо ззовні. Цей законопроект пропонує формулу, яка дає цінову суміш цих двох газів і дає можливість не підіймати вартість комунальних тарифів і цін на газ", - сказав він.

При цьому глава Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що члени комітету під час аналізу законопроекту висловили низку зауважень до запропонованої методики розрахунку ціни на газ і не підтримали його.

"Комітет отримав висновок від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, за законопроектом. У ньому наголошується, що згідно з чинним законодавством повноваження щодо забезпечення проведення цінової політики надані Кабінету міністрів України, таким чином, запропонована методика є недоцільною", - зазначив Герус, додавши, що за останні 7 місяців ціна на газ вже знижена на 35%.

Член депутатської фракції політичної партії "Європейська Солідарність" Михайло Бондар повідомив, що у восьмому скликанні цей же законопроект, цими ж авторами вже був зареєстрований. І тоді висновки бюджетного комітету, комітету з питань євроінтеграції та висновки Кабінету міністрів були негативними.

Заступник міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Рябчин Олексій погодився з висновками комітету про те, що законопроект потребує доопрацювання. А також заявив, що уряд розробляє інші фінансові механізми для економії на комунальних платежах. Зокрема, це Фонд енергоефективності та програма "теплі кредити", якими громадяни можуть скористатися для модернізації свого житла.

Як повідомляв УНІАН, згідно з постановою Кабінету міністрів України, з червня Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" зобов'язана продавати газ для населення за ціною, яка є найнижчою на одній з чотирьох майданчиків - ціна для комерційних споживачів за минулий місяць, дані Міністерства економічного розвитку і торгівлі про середню митну вартість газу за минулий місяць, середньозважена ціна на Українській енергетичній біржі та ціна за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року. Компанія зобов'язана вибирати з них найнижчу.