Президент назвав будівництво "Північного потоку-2" геополітичним питанням / фото gazprom.ru

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи дозвіл Данської енергетичного агентства на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на своїй території, підкреслив, що "Північний потік-2" зміцнює Росію і послаблює Європу.

Читайте такожМосква може використати "Північний потік-2" як "молот" для удару по українцях - Держдеп (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у ході спільної з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом прес-конференції за результатами засідання Комісії Україна - НАТО в Києві.

Відео дня

"Це не просто питання будівництва "Північного потоку-2", це не просто питання енергетичної безпеки, це питання геополітичне. Тому я скажу відверто, що це зміцнює Росію і послаблює Європу. Це моя точка (зору) і не лише моя, а нашого уряду", - заявив президент.

"Ми розуміли, що так може статися... Я особисто та наш уряд були готові до такого рішення", - сказав Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, Данське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів в Данії) довжиною 147 кілометрів.

Проектом передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу складе 1220 кілометрів, він має з'єднати російську Усть-Луга та німецький Грайфсвальд.

Наприкінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу "Північний потік-2") отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції.

На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмин.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2".