Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» очікує рішення Високого суду Амстердама про примусове стягнення боргу з російського монополіста «Газпрому» за рішенням Стокгольмського арбітражу в першому кварталі наступного року.

Читайте такожКремль: без відмови України від рішення Стокгольмського арбітражу домовленості щодо газу "фактично неможливі"

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Відео дня

«Рішення суду очікується в першому кварталі наступного року. Вартість заарештованих активів («Газпрому» - УНІАН) у Нідерландах, за наявними даними, перевищує 3 мільярди доларів. У разі позитивного рішення суду, процес стягнення за нашими оцінками триватиме з другого кварталу і до кінця наступного року», - написав він.

За інформацією Вітренка, в грудні цього року заплановано слухання в суді, які російська сторона намагалася відтермінувати.

«4 грудня цього року заплановано слухання в суді міста Амстердам за нашим позовом про визнання рішення Стокгольмського арбітражу і примусове виконання цього рішення в Нідерландах. «Газпром» всіляко намагався відтермінувати ці слухання», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. в зарубіжних судах. Процеси щодо арешту активів «Газпрому» проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».