Суд заарештував акцій компанії, яка будує «Турецький потік» / фото gazprom.ru

Окружний суд Амстердама заарештував 100% акцій компанії South Stream Transport BV, яка відповідає за будівництво і управління газопроводом «Турецький потік». Про це у Facebook повідомив виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Читайте такожУ Росії заявили, що будівництво другої гілки "Турецького потоку" завершитися наступного року

«23 жовтня 2019 року Окружний суд Амстердама заарештував 100% акцій "Південного Потоку" (South Stream Transport BV), яка, до речі, відповідає за будівництво і управління «Турецьким Потоком», - написав Вітренко.

Відео дня

Він додав, що це було зроблено у зв'язку з розглядом справи про шахрайські дії «Газпрому» під час передачі цих акцій компанії «Трансгаз Краснодар» (Transgaz Krasnodar LLC) за один день до того, як судові виконавці почали заморожування активів «Газпрому» в Нідерландах за позовом «Нафтогазу».

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» в Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. в закордонних судах. Процеси зі стягнення проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».

Довідка УНІАН. «Турецький потік» — проект безтранзитного експортного газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море і далі до кордону Туреччини з суміжними країнами. Перша нитка газопроводу буде призначена для турецького ринку, друга — для газопостачання країн Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної нитки — 15,75 млрд куб. м газу в рік.

10 жовтня 2016 року Росія і Туреччина підписали міжурядову угоду за проектом «Турецький потік». Морська ділянка газопроводу реалізується компанією South Stream Transport B. V. (100-процентне дочірнє товариство ВАТ «Газпром»).

У «Газпромі» заявляли, що «Турецький потік» повинен стати єдиним маршрутом для поставок російського газу в країни ЄС, який дозволить "зняти ризики транзиту через Україну".