1

В Україні потужна профспілкова організація, яка представляє інтереси 35 тисяч робітників підприємств атомної промисловості, у вихідні прийняла рішення активізувати свої акції протесту в центрі Києва.

Про це йдеться у статті Джеймса Вільсона, розміщеній на бельгійському інформаційному порталі EU Political Report

"Профспілки висунули 3 вимоги до Президента України Зеленського: 

Відео дня

1) Звільнити міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Олексія Оржеля.

2) Видалити Міністерство енергетики та захисту довкілля України з ланцюга управління державною компанією "Енергоатом", щоб останній звітував безпосередньо перед Кабінетом Міністрів.

3) Відновити Юрія Недашковського на посаді президента НАЕК "Енергоатом", - повідомляється у матеріалі.

Автор статті наводить коментар медіа-директора Асоціації "Український ядерний  форум" Ольги Кошарної: "Серед заступників міністра Оржеля немає жодного енергетика. Тепер його пропозиція - розділити "Енергоатом" на чотири компанії. З ким він про це радився? Я думаю, що нас чекають важкі часи".

Аналізуючи ситуацію в українській енергетиці, Джеймс Вільсон зазначає, що українській уряд перебуває у складній ситуації, оскільки в бюджеті не вистачає грошей на оплату "зеленої" електроенергії, тариф на яку в Україні є одним з найвищих у Європі. "Українська влада змушена вибирати між скасуванням спеціальних обов’язків (ПСО), за якими електроенергія продається населенню дешевше, ніж для промисловості або зменшувати тариф для відновлюваних джерел електроенергії", - зазначається у статті.

У тексті також наголошується, що оператор українських АЕС - "Енергоатом" є виробником найдешевшої з усіх видів електроенергії в Україні, і вже змушений галузевим регулятором продавати 90% енергії у рамках ПСО. Джеймс Вільсон вважає, що для отримання прибутку, достатнього для покриття витрат, необхідних для підтримки міжнародних стандартів безпеки на українських АЕС, "Енергоатому" необхідно дозволити продавати вищий відсоток своєї електроенергії за справедливою ринковою ціною.

EU Political Report нагадує, що Юрій Недашковський очолював "Енергоатом" з березня 2014 року. До цього він двічі очолював державну компанію, що керує ядерною генерацією країни: з лютого 2005 року по жовтень 2006 року, а потім з червня 2008 року по серпень 2012 року. "Напружені відносини голови "Енергоатома" з міністром Оржелем були відомі ще перед різким рішенням Кабінету міністрів про звільнення Недашковського минулої п’ятниці", - додає видання.

"Два роки тому було прийнято Енергетичну стратегію для України: зараз прийшов новий міністр і каже, що все потрібно переглянути. Чому? Тому що у міністра є свої переконання - він очолив Асоціацію відновлюваної енергетики", - наводиться в матеріалі ще одна цитата Ольги Кошарної. Відтак - задається питанням автор статті - окрім призначення на посаду міністра, Оржель є головою Української асоціації відновлюваної енергетики, організації, яку він заснував 5 років тому, то чи можливо, що в нього може виникнути конфлікт інтересів?

Підсумовуючи Джеймс Вільсон зазначає, що "коли зимові температури в Україні починають кусатися, це справді не час для уряду починати протистояння з робітниками, які забезпечують виробництво більшої частини електроенергії в Україні".

EU Political Report - незалежний інформаційний портал з офісом у Брюсселі (Бельгія), який надає авторитетні коментарі щодо останніх економічних та політичних подій в Європі для ключових осіб ЄС, які приймають рішення та формують думку.