Володимир Путін / REUTERS

Президент РФ Володимир Путін заявляє, що Болгарія «свідомо» затягує реалізацію сухопутної частини «Турецького потоку» в обхід України.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на спільній з президентом Республіки Сербія Александром Вучичем прес-конференції.

«Те, що ми бачимо, незважаючи на багаторазові запевнення й незважаючи на багаторазові прохання до російської сторони забезпечити поставку нашого газу через Туреччину до Болгарії, ми бачимо, що болгарська сторона, як це не сумно, не дивно звучить, свідомо затягує реалізацію проекту на своїй території. Хочу сказати про це прямо і публічно», - підкреслив Путін.

Відео дня

За його словами, керівництво Болгарії, після того, як Софія зірвала «Південний потік», багато разів зверталось із проханням будь-що реалізувати «Турецький потік».

«Але й тут, мабуть, під тиском зі сторони, вони вибудовують таку роботу неспішну. Подивимося, як далі реалізовуватиметься цей проект по болгарській території. Якщо болгари не хочуть, чи не болгари, а болгарське керівництво, ми знайдемо інші шляхи реалізації наших можливостей по півдню Європи», - заявив Путін.

Читайте такожЕрдоган назвав строки запуску газопроводу "Турецький потік"

Довідка УНІАН. «Турецький потік» - газопровід протяжністю близько 1 тис. км, що проходить по дну Чорного моря з Краснодарського краю РФ до Туреччини. Його перша гілка, будівництво якої завершилось у квітні 2018 року, призначена для турецького ринку, друга - для поставок країнам Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної гілки становитиме 15,75 млрд куб. м газу на рік.

Державний газовий оператор Болгарії підписав контракт на 1,1 млрд євро (1,2 млрд доларів) із групою з Саудівської Аравії на будівництво газопроводу, яким російський газ транспортуватиметься до Європи в обхід України.

Контракт між державним оператором «Булгартрансгаз» і консорціумом Arkad із Саудівської Аравії передбачає прокладання трубопроводу протяжністю 474 км від південного кордону Болгарії з Туреччиною до її західного кордону із Сербією. Планується, що він, як відгалуження від газопроводу «Турецький потік», поставлятиме газ до Сербії, Угорщини та Австрії в обхід України.