Ілюстрація REUTERS

Україна і російський "Газпром" підписали мирову угоду, відповідно до якої наша країна відмовляється від штрафу, що наклав Антимонопольний комітет України на російську компанію загальним розміром близько 7,4 млрд доларів.

Читайте такожУ Відні завершилися чотириденні переговори про транзит російського газу

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра юстиції України Іван Ліщина.

"Україна та "Газпром" підписують мирову угоду в інвестиційному арбітражі. Подробиць угоди я розкривати не можу, бо вона конфіденційна, але важливо, що Росія відкликає свої вимоги, а ми не порушуємо свого правила не укладати мирових угод в інвестиційних арбітражах, за якими Україна мала б сплачувати інвестору будь-яку компенсацію", - написав він.

Ліщина зазначив, що укладення угоди відкриває шлях для підписання довгострокових договорів на транзит газу між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Як повідомляв УНІАН, 28 грудня Кабінет міністрів схвалив підписання мирової угоди з російським газовим монополістом “Газпром”.

На підписання мирової угоди уповноважений міністр юстиції Денис Малюська.

За підсумками тристоронніх переговорів у форматі Україна - ЄС - Росія 20 грудня міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що сторони підписали протокол, який передбачає виконання сторонами низки домовленостей.

Зокрема, новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

«Нафтогаз України» вже отримав від «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Крім того, згідно з протоколом зустрічей представників ЄС, України та РФ, а також ООО «Оператор газотранспортної системи України», НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Газпром».

«Газпром» і Україна мають укласти безвідкличну мирову угоду в рамках справи ПТС №2019-10 «ПАТ «Газпром» проти України», яка розглядається зараз арбітражним судом у Женеві.

Така мирова угода передбачатиме, в тому числі, припинення Україною всіх поточних і можливих майбутніх вимог до «Газпрому», заснованих на рішеннях Антимонопольного комітету України та Господарського суду Києва, що були ухвалені у 2016 році.