Ілюстрація REUTERS

Новий «Оператор ГТС України» почав віртуальний реверс газу з Польщею, який раніше був неможливий через дії старого транзитного контракту з «Газпромом».

Читайте також"Нафтогаз" хоче запустити віртуальний реверс газу зі Словаччини

Про це на своїй сторінці в Facebook написав глава компанії Сергій Макогон, зазначивши, що лише 1 січня «Оператор ГТС України» підписав прямі угоди з операторами ГТС суміжних країн ЄС, які базуються на європейських підходах і принципах.

Відео дня

«Уже сьогодні ці нові можливості активно використовуються українськими трейдерами. Наприклад, уже почалися поставки газу з Польщі шляхом заміщення (віртуальний реверс) через ГВС «Дроздовичі», - написав він.

Макогон навів приклад, що коли є заявка на транзит газу з РФ до Польщі в об’ємі 9 млн куб. м на добу і цієї ж доби є заявка на імпорт газу з Польщі в об’ємі 2 млн куб. м, то фактично транспортується через кордон тільки 7 млн куб. м.

«Раніше ми не могли робити такі операції через історичний транзитний контракт, і були змушені фізично вивозити всі об’єми газу до Польщі через «Дроздовичі» і завозити потрібні об’єми назад через пункт «Германовичі», - зазначив він.

За словами керівника компанії, такі операції вимагали витрати на прокачування газу, мали обмеження через технічні можливості трубопроводу «Германовичі».

«Зараз таких обмежень немає, і ми можемо шляхом віртуального реверсу імпортувати весь об’єм газу, який фізично йде з України до Польщі (зараз це 9 млн куб. м на добу, торік середній транзит до Польщі був 12 млн куб. м)», - зазначив Макогон.

При цьому додавши, що імпорт з Польщі включає і імпорт газу з польського LNG- терміналу.

«Очікуємо, що найближчим часом віртуальний реверс відкриється і в Словаччині, і в Угорщині. Оператори цих країн працюють над цим завданням. З нашого боку ми вже готові», - написав Макогон.

Як повідомляв УНІАН, Україна в 2019 році збільшила імпорт природного газу на 34,4%, або на 3,65 млрд куб. м, до 14,25 млрд куб. м.

Було імпортовано 9,15 млрд куб. м газу Словацьким газотранспортним коридором, а також з Польщі та Угорщини - 1,4 млрд куб. м і 3,67 млрд куб. м відповідно.

30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу.