Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" представила стратегію "Тризуб" з нарощування видобутку газу в Україні на найближчі 10 років, яка базується на трьох напрямках.

Читайте такожУкраїна видобуватиме газ без "смотрящіх" та груп впливу - прем'єр

Як повідомив на прес-конференції керівник інтегрованого газового бізнесу "Нафтогазу" Андрій Фаворов, компанія планує нарощувати видобуток завдяки надглибокому бурінню на Шебелинському родовищі, завдяки видобутку газу з щільних порід, а також на шельфі Чорного моря.

Відео дня

"Перше - це видобуток з глибоких покладів, особливо під "Шебелинка". Друге - газ зі сланцевих порід. Третє - це шельф. Виходить тризуб", - сказав він.

Також "Нафтогаз" планує продовжити роботу з інтенсифікації видобутку на наявних свердловинах і видобуток на традиційних родовищах.

Фаворов повідомив, що щорічне природне падіння видобутку газу на сьогоднішніх родовищах становить близько 1,5 мільярда кубометрів газу. Більше того, додав він, найбільші родовища компанії були відкриті в 1960-1980 роках і вже практично виснажені, тому країні потрібні нові точки зростання, що і пропонує стратегія.

"Ми не відмовлятимемось від тих родовищ, які у нас вже є, але давайте будемо відвертими, видобуток там - 14,5 мільярда кубометрів валового видобутку, 1,5 мільярда кубометрів природне падіння щороку... Прориву тут не буде. Ці ліцензії, спрощуючи, ми маємо віддати в будинок для людей похилого віку, піклуватися, щоб вони нас годували й надалі, але ми розуміємо, що стометрівку за 10 секунд вони не пробіжать", - сказав він.

Фаворов не став називати конкретні очікувані цифри видобутку по даній програмі, зазначивши, що до закінчення року можна буде точніше прогнозувати результати.

"Не буду вас обманювати й називати якісь цифри", - сказав він.

"За "Шебелинці", я не знаю, і дізнаюся до кінця року. Я обов'язково повернуся до вас і скажу, дай Бог, що у нас успішна свердловина, ми розкрили резерви і я можу говорити про плани розробки глибокої "Шелебинки" і який видобуток. Друге - газ із щільних порід, забурюємо три свердловини, отримуємо результат. До кінця року, до кінця першого кварталу, сподіваюся, ми його отримаємо", - додав Фаворов.

Як повідомляв УНІАН, видобуток природного газу в Україні за 2019 рік скоротилася у порівнянні з 2018 роком на 1% - до 20,66 мільярда кубометрів.

Зокрема, видобуток газу найбільшою газовидобувною компанією України "Укргазвидобування" в минулому році скоротився на 3,4% і становив 14,9 мільярда кубометрів.

Найбільша нафтовидобувна компанія України "Укрнафта" у 2019 році видобула 1,16 мільярда кубометрів газу (+7%), а інші компанії – 4,6 мільярда кубометрів (+5%).

У 2019 році Україна скоротила споживання газу на 7% - до 26,4 мільярда кубометрів, у порівнянні зі споживанням за 2018 рік.