REUTERS

Світ не може існувати за вартості нафти в $30 за барель, заявив в інтерв'ю ТАСС віце-президент «Лукойлу» Леонід Федун.

«Звичайно, далі продавлювати ринок вниз ще можна, але економічно це вже не має сенсу. Це з точки зору спекулянтів. З точки зору технології, світ по $30 за барель існувати не може. Цієї нафти буде недостатньо», – сказав топ-менеджер нафтової компанії.

За словами Федуна, собівартість більшої частини нафти, що видобувається у світі, перевищує $30. Якщо такі ціни збережуться, то «нафти просто не буде». Як вважає віце-президент «Лукойлу», в такому випадку виникне дефіцит і відбудеться досить сильний відскік видобутку».

Відео дня

Читайте такожВлада Росії впевнена, що ціна нафти цього року буде вищою за $30

Говорячи про прогнози середньорічної ціни на нафту в 2016 році, Федун зауважив, що «ринок нафти досить дивний, і ціна слабо пов'язана з реальними подіями».

«Прогноз можна робити тільки виходячи зі щохвилинної ситуації. От сьогодні "бах" – $30, вчора було $50. Дуже велика невизначеність. Передбачити ціну неможливо, коли стадо інвесторів з інстинктами тварин носиться то взад, то вперед», – заявив Федун.

Читайте такожУ Citigroup спрогнозували, коли нафта досягне дна

Водночас, як додав Федун, нафтові ціни повернуться, якщо ОПЕК скоротить квоти на видобуток вуглеводнів. Таке рішення картель, на думку віце-президента «Лукойлу», може прийняти «в травні або влітку».